Amersfoort
Natuur in de Buurt
Op
dinsdag05feb201920:00

Natuurlezing : Tiny Forests verbinden buurt met natuur

Sinds de aanleg van het Tiny Forest in Zaandam is het initiatief van Daan Bleichrodt van IVN Nederland uitgegroeid tot een heuse groene beweging. Het Zaandammer minibos was in 2015 het eerste in Nederland en zelfs in Europa… Intussen zijn er al meer dan twaalf Tiny Forests in Nederland. Deze winter legt IVN nog eens achttien Tiny Forests aan, samen met gemeenten, scholen en buurtbewoners.

Een Tiny Forest is een snelgroeiend, dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan, een minibos, een kleine wildernis. Uitgangspunt is dat dit minibos wordt onderhouden door buurtbewoners, scholen en gemeenten.

Het succes van de minibossen kan verklaard worden door verschillende positieve effecten. Een Tiny Forest stimuleert biodiversiteit: het bestaat uit allerlei soorten bomen die op hun beurt verschillende soorten insecten en vogels aantrekken. Het bos brengt natuurbeleving dichterbij: buurtbewoners kunnen er elkaar ontmoeten en kinderen leren er over de natuur. Daarnaast bieden de minibossen kansen om klimaatproblemen tegen te gaan: vergroting van de waterbergingscapaciteit, verbetering van de luchtkwaliteit, tegengaan van hittestress. Last but not least heeft een minibos een positief effect op de gezondheid: ‘groen doet goed’.

Het plan van Bleichrodt begon allemaal met het filmpje van de TED-lezing van de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma, die op zijn beurt geïnspireerd was door dr. Akira Miyawaki, een Japanse botanist en expert in plantenecologie. Miyawaki ontwikkelde in de jaren zeventig een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7 procent zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelde. Sharma vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving. Dat zijn werkwijze ook in Nederland werkt, is nu bewezen!

Tijdens de natuurlezing op dinsdagavond 5 februari vertelt Daan Bleichrodt over zijn inspiratie, zijn aanpak en het succes van het concept Tiny Forest.

De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Algemene informatie

dinsdag 5 februari 2019 - 20:00 tot 22:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Hoogland
Nederland
Extra Informatie: 

Meer informatie: WNA / keesvanwegen@gmail.com

Contactpersoon: 
Google Maps image