Amersfoort
Natuur in de Buurt
Op
dinsdag05nov201920:00

Natuurlezing: Stadse merels zingen hoger, en strandvogels broeden op een kiezeldak

Over aanpassingen van de natuur aan het leven in onze stad

Stadse merels zingen hoger dan hun verre familieleden in het bos. En op Puerto Rico hebben hagedissen in de stad aangepaste voetzolen voor betere grip op beton. Wat is de invloed van onze stad op de evolutie van planten en dieren om ons heen?  Menno Schilthuizen neemt ons mee op een kleine wereldreis langs planten en dieren die zich snel en flexibel hebben aangepast aan het leven in een stad. Menno Schilthuizen is ecoloog, evolutiebioloog en onderzoeker bij Naturalis en de universiteit Leiden, en mede-oprichter van Taxon Expeditions.

 

Nergens is onze invloed groter op de natuur dan in de stad. We hebben vanuit het oogpunt van de natuur een enorm rotsgebergte gemaakt met extreme omstandigheden. Met daartussen wat groene oases in de vorm van stadsparken. In de stad is het graden warmer dan op het platteland. Er is veel voedsel, maar ook veel gevaar van honden en katten. Oude bomen, maar ook pionieren op braakliggende terreinen. Lawaai, trekwinden tussen hoge gebouwen en luchtverontreiniging. En barrières in de vorm van wegen en spoor vormen obstakels om naar een ander groen gebied te komen. Menno Schilthuizen laat zien dat planten en dieren niet alleen overleven in de stad, maar zich ook op wonderbaarlijke wijze kunnen aanpassen. Over de voorbeelden uit zijn - met de Jan Wolkersprijs bekroonde boek - "Darwin in de stad"  geeft hij een boeiende lezing. Hij laat zien dat evolutie sneller gaat dan Darwin ooit kon dromen. En dat, hoewel onze oprukkende steden ten koste gaan van biodiversiteit, ook splinternieuwe plant- en diersoorten het licht zullen zien. En daarmee schetst hij een hoopvol beeld dat mens en natuur - ook in de stad – uiteindelijk samen kunnen leven.

 
De lezing is op dinsdag 5 november 2019 van 20-22 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Algemene informatie

dinsdag 5 november 2019 - 20:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image