Amersfoort
Overig
Op
dinsdag02nov202120:00

Natuurlezing (hybride): Fossiele schelpen onder de loep

Vrijwel iedere strandwandelaar raapt wel eens lege schelpen op. Als beide kleppen nog aan elkaar vast zitten of als er nog vleesresten aan de schelp zitten, dan weet je dat het schelpdier kort geleden nog leefde. Maar de meeste lege schelpen zijn honderden, duizenden of zelfs miljoenen jaren oud. Heel oude schelpen zijn vaak fossiel. Het zijn vaak soorten die uitgestorven zijn of alleen nog in andere delen van de wereld levend voorkomen.

Hoewel op ieder Nederlands strand fossiele schelpen aanspoelen, zijn sommige stranden kansrijker om bijzondere soorten te vinden dan andere. Wist u trouwens dat onder Amersfoort stranden van zo’n 120.000 jaar oud liggen? Jammer dat we daar niet bij kunnen…
Tijdens de natuurlezing 'Fossiele schelpen onder de loep' van dinsdagavond 2 november 2021 vertelt Bas de Wilde wat fossiliseren is, hoe fossiele schelpen eruit zien, hoe oud fossiele schelpen van de Nederlandse kust kunnen zijn, welke soorten zoal aanspoelen en wat goede stranden zijn om die te vinden.
Natuurlijk zal Bas veel voorbeelden laten zien, op foto’s en met echte schelpen. Het zal dan duidelijk worden dat ook miljoenen jaren oude schelpen soms heel goed geconserveerd zijn en prachtige sculpturen hebben.

Je kunt deze lezing volgen via zoom en je kunt de natuurlezing live volgen in Het Groene Huis. Aanmelden is niet nodig, er is een maximum van 50 bezoekers. Als je gezondheidsklachten hebt, kom dan niet naar Het Groene Huis…
De lezing is opgebouwd uit enkele blokken. Via Zoom komen alleen spreker en gastheer in beeld. Degenen die de lezing via Zoom volgen kunnen niet meepraten, maar tijdens de blokken kunnen er via de chatbox wel vragen worden gesteld. Na elk blok beantwoordt Bas de vragen van de chat.

Datum                   : dinsdag 2 november 2021
Tijd                         : 20:00-21:00 uur (zaal open om 19:30 uur)

Plaats                    : Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort
Toegang                : gratis (max. 50 bezoekers). Aanmelden niet nodig.
Online te volgen : https://us06web.zoom.us/j/83413196294 (login om 19:50 uur)

WNA-lezingen worden georganiseerd door Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort, een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Foto: Petalocardia monilifera, een fossiele schelp (fotograaf: Bas de Wilde)

Algemene informatie

dinsdag 2 november 2021 - 20:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Nederland
Google Maps image