Amersfoort
Vogels
Op
dinsdag03sep201920:00

Natuurlezing: De zeearenden van het Eemmeer

Het gaat goed met de grootste roofvogel van ons land. De ‘vliegende deur’, ofwel de zeearend, heeft zich nu ook in het Eemmeer gevestigd. Het westelijk deel van het Eemmeer en het aangrenzende weidevogelreservaat van de Eempolder vormen een buitengewoon rijk natuurgebied. Het gebied wordt door vele tienduizenden watervogels bezocht en verloren gewaande broedvogels zoals lepelaar en grote zilverreiger hebben het gebied gekoloniseerd. In 2018 heeft ook de zeldzame zeearend zich in het gebied gevestigd. Logisch misschien, want de zeearend is een typische natuurvolger, maar het enthousiasme over dit eerste broedgeval in Noord-Holland was er niet minder om.

Dirk Prop vertelt erover tijdens de  maandelijkse natuurlezing van WNA en relateert de vestiging van de zeearend aan de grote ecologische waarde van dit gebied. Niet alleen de zeearend heeft zijn oog laten vallen op dit gedeelte van het Eemmeer, dat geldt ook voor gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren. Hun ambitie is het gebied te exploiteren voor het toerisme, maar gaat dit wel samen met de bestaande natuurwaarden?
 

De lezing is op dinsdag 3 september van 20.00 – 22.00 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren is niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Dirk Prop combineert zijn werk als informatie-analist met biologisch onderzoek in het Gooi. Ook coördineert hij de broedvogelinventarisaties die door de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken in deze regio worden uitgevoerd. Resultaten van deze broedvogelrapporten zijn te vinden op www.vwggooi.nl  

Algemene informatie

Zeearend, typisch een 'vliegende deur'. Foto: Iwan Vermeij
dinsdag 3 september 2019 - 20:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image