Amersfoort
Biodiversiteit
Op
zondag26jun202214:00

Natuurexcursie IVN Amersfoort

Op zoek naar Invasieve Exoten

In het kader van de week van de Invasieve exoten organiseert het IVN, Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid op zondag 26 juni een natuurexcursie op het landgoed Schothorst.  De IVN gidsen zullen aandacht besteden aan de vele exotische planten en bomen die dit landgoed rijk is en met u op zoek gaan naar invasieve soorten.

De IVN natuurgidsen nemen u tijdens deze excursie mee over het landgoed Schothorst. Dit landgoed is rijk aan exotische bomen en planten. Dat betekent dat deze planten afkomstig zijn van andere delen van onze aarde.  Ze zijn door de mens met opzet geïntroduceerd of per ongeluk meegenomen.  

Veel van deze planten hebben er moeite mee om op vreemde bodem te aarden. Anderen voelen zich hier uitstekend op hun plaats. Door het ontbreken van de natuurlijke vijanden uit het land van oorsprong, kan ongebreidelde uitbreiding van de soort plaatsvinden, zoals te zien is bij de Japanse duizendknoop. Zonder belemmeringen verdringen deze exoten de inlandse soorten en nemen hun plaats in, soms met verstrekkende gevolgen voor de biodiversiteit in ons land die toch al zwaar onder druk staat. De introductie van het Aziatisch lieveheersbeestje bijvoorbeeld, om plagen in kassen te bestrijden, heeft onbedoeld, grote nadelige gevolgen voor onze inheemse lieveheersbeestjes. Vroegtijdige herkenning is daarom van groot belang.

Tijdens de excursie zullen ook dilemma’s rondom bestrijding en beheer van deze invasieve exoten aan bod komen.

Contact voor meer informatie: A. Kanters, telnr: 06 23309955

Algemene informatie

zondag 26 juni 2022 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Groene Huis Amersfoort landgoed Schothorst
Schothorsterlaan 17
3822 NA Amersfoort
Nederland
Extra Informatie: 

De excursie is geschikt voor rolstoelgebruikers.
Er mogen geen honden meegenomen worden
Het openbaar vervoer is Syntus lijn 4. De dichtstbijzijnde halte is Elly Takmastraat. Dan is het een flink stuk lopen over de Schothorsterlaan om bij het landgoed te komen.

Contactpersoon: 
Google Maps image