Amersfoort
Bloemen & Planten
Op
woensdag29aug201819:30

Natuuracademie Composieten

Paardenbloemen

Op woensdagavond 29 augustus en zaterdagmorgen 1 september organiseert de Natuuracademie een minicursus Paardenbloemen

 

Een bijzondere plantenfamilie is de zogenaamde composietenfamilie waar de paardenbloem een bekend voorbeeld van is. Niet iedereen denkt bij composieten aan bloemen maar het is in Nederland de grootste plantenfamilie met circa 160 soorten. Het kenmerk van een composiet is dat er (meestal veel) hele kleine bloemen op een hoofdje zitten. Een mooi voorbeeld is de paardenbloem waarvan iedereen het vrucht pluis kent. Als je dat eraf blaast komt het voor composieten kenmerkende hoofdje voor de dag waar al die bloempjes op stonden.Het aardige van deze familie is dat er soorten bij zijn die het hele jaar door bloeien. Twee van de drie  soorten bloeien geel en dat zijn er in de praktijk dan bijna 100. Bijvoorbeeld paardenbloemen, havikskruiden en zonnepitten. De overige zijn meestal wit (madeliefje en margriet) of paars (distels en klitten). Het is niet altijd eenvoudig als je een composiet ziet daar een naam aan te geven. Tijdens de theorie worden de onderscheidende kenmerken uiteengezet waarbij je moet denken aan bloemkleur, type bloem en diameter. Maar spannender zijn kenmerken als stroharen en -schubben, vorm van het  omwindsel, type omwindselbladen, sterharen, klierharen en meer.  

Docent Arie van den Bremer (auteur Basisboek Composieten)

 

De cursus  is op woensdagavond 29 augustus van 19.30 tot 21.30 uur in het gebouw van De Groene Belevenis Hamersveldseweg 107 in Leusden. De excursie is op zaterdag 1 september van 10.00 tot 12.00 uur. De locatie wordt op woensdagavond bekend gemaakt.    

Je kunt je opgeven per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De kosten bedragen € 15,-, inclusief koffie, thee en een hand-out. (Leden KNNV en IVN Afdeling Amersfoort krijgen € 5,- korting).

De Natuuracademie is een samenwerking van CNME Amersfoort en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort en omgeving.

Algemene informatie

donderdag 2 augustus 2018 - 17:30 tot woensdag 29 augustus 2018 - 17:30
Locatie: 
De Groene Belevenis
Hamersveldseweg 107
3833GM Leusden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image