Amersfoort
Natuur in de Buurt
Op
woensdag27feb201919:30

Minicursus korstmossen

verder kijken dan je neus lang is.

Op woensdagavond 27 februari en zaterdagmorgen 2 maart organiseert de Natuuracademie een minicursus Korstmossen

Voor veel mensen is een korstmos een onbekend natuurverschijnsel. Dat komt omdat ze erg klein en vaak onopvallend zijn. Maar als je ze van dichtbij bekijkt (liefst met vergrootglas), dan gaat er een wereld van bijzondere vormen en kleuren open. Dertig jaar geleden waren de korstmossen  bijna weg maar nu zijn ze weer helemaal terug. Ze groeien  op bomen, muren, dakpannen en stoepen in de vorm van korsten maar ook als blaadjes en struiken.  Ze vallen vaak op door hun grijze, gele, groene en zelfs bijna rode en blauw kleuren. Korstmossen zijn een samenwerkingsvorm tussen een schimmel en een alge. Bij schimmels denk  je aan paddenstoelen en dat korstmossen ook schimmels bevatten  is vaak te zien aan de kleine paddenstoeltjes die er soms op zitten. Vooral met een loep of onder een stereomicroscoop kan je de prachtige vormen en kleuren  goed zien en dat gaat op de theorie avond ook gebeuren.

 

Docent: Arie van den Bremer  (samen met Leo Spier schijver van de fotogids Korstmossen)

 

De cursus bestaat uit theorie en een excursie. De theorie is op woensdagavond 27 februari van 19.30 tot 21.30 uur in het gebouw van De groene Belevenis Hamersveldseweg 107 in Leusden. De excursie is op zaterdag 2 maart van 10.00 tot 12.00 uur. De locatie wordt op woensdagavond bekend gemaakt.    

Je kunt je opgeven per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De kosten bedragen € 15,-, inclusief koffie, thee en een hand-out (leden KNNV en IVN Afdeling Amersfoort krijgen € 5,- korting).

De Natuuracademie is een samenwerking van CNME Amersfoort en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort en omgeving.

Algemene informatie

vrijdag 8 februari 2019 - 10:45 tot donderdag 28 februari 2019 - 10:45
Locatie: 
De Groene Belevenis
Hamersveldseweg 107
3832 GN Leusden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image