Amersfoort
Landschap
Vanaf
woensdag29mrt201719:30

Minicursus Bodem van de Gelderse Vallei

De bodem in.

Op woensdag 29 maart en 1 april 2017 organiseert de Natuuracademie een minicursus “Bodem in de Gelderse Vallei .

Het verhaal van de bodem in de Gelderse Vallei is uniek en veelzijdig. Ze ligt in de laagvlakte tussen de Utrechtse heuvelrug en de Veluwe en kent vele beken om het water af te voeren naar de Eem. De docent geeft u letterlijk een inkijk in de diepte en neemt u mee het landschap in. Hoe heeft de bodem zich kunnen vormen? En hoe ziet die bodem er van binnen uit? Waaruit bestaat die bodem in de Gelders Vallei uit? Is dat zand, leem veen of klei? We gaan op ontdekkingstocht en vinden een uiterst veelzijdige bodem naast de deur! Heeft u wel eens een echte oerafzetting gezien? We proberen die te vinden. Het is een natuurlijk gevormde ‘bodemverontreiniging’ met zware metalen. Dit oerbankje is ontstaan doordat ijzerhoudend kwelwater uit dekzandgebieden ijzer en andere metalen concentreert onder invloed zuurstof en zuurgraad. Het proces voltrekt zich op het grensvlak van lucht en water en vormt een mengsel van ijzerhydroxide, klei en zand in de vorm van een harde kruimelige koek. Na verdamping van het water worden soms vivianiet-kristallen gevormd. Zie foto. Vivianiet kan dicht bij de aardoppervlak ontstaan in zuurstofarme omstandigheden en komt ook in De schammer voor.

Tijdens de veldexcursie in het nieuwe natuurgebied Schammer op zaterdag gaan we samen zien en voelen wat grond is.

Docent: Geert Hurkens

De cursus bestaat uit theorie en een excursie. De theorie is op woensdagavond 29 maart van 19.30 tot 21.30 uur in het gebouw van De groene Belevenis Hamersveldseweg 107 in Leusden. De excursie is op zaterdag 1 april van 10.00 tot 12.00 uur in het natuurgebied De Schammer.

Je kunt je opgeven per e-mail: cnme@amersfoort.nl. De kosten bedragen € 15,-, inclusief koffie, thee en een hand-out (leden KNNV en IVN Afdeling Amersfoort krijgen € 5,- korting).

De Natuuracademie is een samenwerking van CNME ‘Landgoed Schothorst’ en de regionale afdelingen van KNNV en IVN in Amersfoort en omgeving.

Algemene informatie

Bodem Gelderse Vallei
donderdag 9 maart 2017 - 18:00 tot donderdag 30 maart 2017 - 18:00
Locatie: 
De Groene Belevenis
Hamersveldseweg 107
3833GM Leusden
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image