Amersfoort
Landschap
Op
zondag17mrt201914:00

Hoog en laag ervaren op de fiets

Natuurexcursie IVN Amersfoort

We kunnen ons nauwelijks een voorstelling maken van de geologische processen die het landschap, zoals wij dat nu kennen, hebben gevormd. Onder wisselende klimaatomstandigheden, hadden ijs, water en wind vele duizenden jaren vrij spel. Heuvelrug en Eemmoeras met zandopduikingen, waren het resultaat van deze natuurkrachten. Pas de afgelopen 1000 jaar heeft de mens, door ontwatering en ontginning van het land, nadrukkelijk een stempel gedrukt op onze leefomgeving. Hierdoor wonen we niet alleen nog op de hogere gronden, maar voelen ons, door de aanleg van dijken, ook veilig onder zeeniveau.

Tijdens deze fietsexcursie overbruggen we over relatief korte afstanden, een hoogteverschil van meer dan 50 meter. We beklimmen de Amersfoortse berg, doorkruisen aardkundig monument de Soesterduinen en dalen via de Soester eng af naar de Eempolder. Via de fietsbrug bij Malesluis, stijgen we enkele meter naar de dekzandrug van Hoogland. Op weg naar de Koppelpoort bekijken we overblijfselen van de Grebbelinie, waarna we weer stijgen naar het beginpunt van de tocht.

Onderweg staan de IVN gidsen stil om uitleg te geven over de geologische, cultuurhistorische en natuurwaarden die onderweg zijn waar te nemen.

 

Algemene informatie

zondag 17 maart 2019 - 14:00 tot 16:00
Locatie: 
Bergkerk
Dr. A. Kuyperlaan 2
3818 JC Amersfoort
Nederland
Extra Informatie: 

Let op ditmaal geen wandeling, maar op de fiets
Deelname is gratis
Geen honden
Aanmelden is niet nodig

Contactpersoon: 
Google Maps image