Amersfoort
Insecten
Op
dinsdag07apr202020:00

AFGELAST Natuurlezing: Afname van insecten en de gevolgen hiervan

 

Het roer moet om - dat zijn de woorden van Henk Siepel, hoogleraar dierecologie Radboud Universiteit Nijmegen - want het gaat niet goed met de Nederlandse natuur. Tijdens de maandelijkse natuurlezing vertelt hij over zijn Nederlandse en internationale onderzoeken in samenwerking met entomologen. In 27 jaar is de insectenpopulatie volgens Duitse en Nederlandse onderzoekers met 76 procent afgenomen.

De ecologische gevolgen zijn volgens hen groot, want 80 procent van de planten is afhankelijk van insecten voor bestuiving. Bovendien spelen veel soorten insecten een grote rol in de afbraak van organische stof, waardoor planten voeding krijgen om te groeien. Dit proces is lastig aan te tonen: je kunt namelijk moeilijk zien dat het slecht gaat met het bodemleven. Daarnaast dienen insecten ook nog eens als voedsel voor 60% van de vogelsoorten, vleermuizen, reptielen en amfibieën. De afname van broedvogels in het landelijk gebied, zoals de veldleeuwerik en weidevogels komen daarmee in een ander daglicht te staan.
Vragen die aan bod komen: Hoe belangrijk zijn insecten? En moeten we ons zorgen maken? Wat kunnen we er aan doen?

De lezing is op dinsdag 7 april is van 20.00 – 22.00 uur in Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21, 3822 NA Amersfoort. De toegang is gratis (max. 80 bezoekers). Reserveren niet nodig, maar kom op tijd! De organisatie is in handen van de Werkgroep Natuurlezingen Amersfoort (WNA), een samenwerkingsverband van KNNV, IVN, Vogelwacht Utrecht en Gemeente Amersfoort.

Algemene informatie

dinsdag 7 april 2020 - 20:00
Locatie: 
Het Groene Huis
Schothorsterlaan 21
3822 NA Amersfoort
Nederland
Contactpersoon: 
Google Maps image