Stropen in het najaar en winter

Stropen is een manier om de vaak verborgen levende en ’s nachts actieve nachtvlinders te zien te krijgen. Een zoete geurende stof wordt op bomen gesmeerd en nachtvlinders komen daarop af. Stropen werkt vaak goed in najaar en winter als er niet veel bloeiende planten zijn en er dus niet teveel concurrentie is. Maar stropen blijft altijd spannend, want de ene keer heb je op 20 bomen meer dan 30 vlinders, maar je kunt ook meer dan 100 bomen smeren en geen of maar twee vlinders krijgen. Wat precies de reden is dat er de ene keer veel en de andere keer weinig op stroop komt is nog ongewis.
Je blijft smeren want iedere keer kan het wel degelijk een vlinderrijke avond worden. Mocht er niets op stroop afkomen kan het wel zomaar zijn dat je de kleine wintervlinder ziet.

vlinder
Dit zijn vrijwel allemaal mannetjes en die zijn niet geïnteresseerd in stroop of smeer, maar wel in vrouwtjes. Ze wachten daar, op de stam van een boom op de vrouwtjes. Deze zitten als pop in de strooisellaag en als ze uit de pop komen kruipen ze de boom in. Kruipen, want de vrouwtjes van de kleine wintervlinder hebben geen vleugels. Er zit nog een klein restantje van wat vroeger de vleugels moeten zijn geweest, maar vliegen kunnen deze vrouwtjes dus niet. Als ze omhoog kruipen en een mannetje tegenkomen zal er gepaard worden. Na de paring kruipt het vrouwtje verder omhoog om daar haar eitjes af te zetten. Zoals de naam al aangeeft zijn ze in de winter actief en november is echt de toptijd.

vlinder

Als u kleine wintervlinders wilt zien ga dan vanaf ongeveer een uur na zonsondergang (die gaat nu rond 16.45 onder, dus kunt u vanaf 17.45 op zoek) met een zaklamp een bos of bosje in en beschijn de stammen. U ziet de mannetjes prima zitten want deze hebben hun vleugels omhoog staan en het lijken wel kleine zeiltjes die in het lamplicht sterk opvallen. Als u de mannetje hebt gevonden is het de uitdaging om ook vrouwtjes te vinden. Deze hebben geen vleugels en zijn dus veel moeilijker te vinden, maar als u goed zoekt zult u vast parende wintervlinders vinden en dan heeft u ook een vrouwtje te pakken.
Tekst: deels, met toestemming, overgenomen van Kars Veling
Foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting