Alphen aan den Rijn
donderdag01feb2018

Winterwandeling

28 januari 2018

Zegersloot een begrip in Alphen. Dit blijkt wel op deze winderige zondag als zo'n 25 mensen zich verzamelen.

Op tijd vertrekken 2 groepen de ruige natuur in. De leek zou zeggen "Wat zie je nu in januari aan de bomen en op de grond"? Maar wat blijkt? De gids weet veel,maar ook de een na de ander geeft leuke informatie. Door de harde storm zijn takken van de bomen gewaaid. Nu kun je de bottende knoppen goed zien.

winterwandeling

De rode kornoelje,de zwarte els geven kleur aan het "bos".Verrassend was het om de witte stammen van de walnoot te zien. En waar bomen en struiken zijn hoor je ook vogels. Het winterkoninkje waarschuwde zijn vriendjes voor onze komst. In dit gebied kun je groepen puttertjes zien. Deze vogeltjes zijn ook bekend als distelvinkjes. Bij de kleine vogeltjes moet ik ook de koolmees niet vergeten. Deze maken nogal lawaai. De blauwe reiger en de ooievaar lieten zich ook zien. De buizerd zweefde in de lucht. De doodaard, die we zagen bij de watervogels maakte het tafereel compleet. Voldaan ging iedereen zijns weeg nadat we de gids bedankt hadden.

 Mieke Toebosch. Deelnemer Winterwandeling

Verslag Ellen

Winterwandeling in onze achtertuin

Herken je dat? Dat je vaker door hetzelfde gebied loopt en om je heen kijkt, maar dat je eigenlijk geen idee hebt wáár je dan precies naar kijkt? Tijdens de winterwandeling van 28 januari namen gidsen Niels en Kees ons mee door het Heempark, sinds een aantal maanden onze ‘achtertuin’. Zo’n wandeling is dan een leuke manier om in korte tijd te ontdekken wat voor moois er in de omgeving allemaal te vinden is. Zo weten we nu bijvoorbeeld dat er walnotenbomen langs het Ooievaarspad staan, wat korstmossen zijn en dat er kuifeenden en geelwangschildpadden in de Kromme Aar leven!

winterwandeling

Door het grote aantal deelnemers zijn we in twee groepen uiteengegaan, wij zijn meegegaan met de groep van Niels. Leuk om het enthousiasme te zien en de brede interesse te ervaren waarmee hij vertelde over de flora en fauna in het gebied. Eén ding is zeker: wij lopen nooit meer ‘zomaar’ een rondje!

Jeroen, Ellen en Laurens (1,5 jaar)

Verslag van Kees 'L Ami (en Niels Verhoog natuurlijk!)

Er was een grote opkomst. In totaal 24 deelnemers en 2 gidsen. Aangezien de groep vrij groot was hebben we de groep in tweeën gesplitst. Veel enthousiaste mensen! Mensen uit Den Haag en b.v. Benthuizen. Er was zelfs een deelnemer die studeert bij de middelbare bosbouwschool in Velp en speciaal naar de wandeling was gekomen om de winterkenmerken van bomen en struiken te leren.

Uiteraard hebben we veel naar het beginnend voorjaar in de natuur gekeken. Het leek met al dat ontluikend groen echt wel een beetje lente! Verder natuurlijk vogels gekeken op de Kromme Aar: veel krakeenden, kuifeenden een dodaars en futen.