Alphen aan den Rijn
Natuur
zaterdag29jun2019

Wat een koelte en rust voel je door deze prachtige bomen

Direct zichtbaar bij de ontvangst van de deelnemers door Ineke van Elk van het Gilde en Gerda Bonninga namens het IVN stond iedereen al in de schaduw van de grote monumentale bomen in Park Rijnstroom.

Op zaterdag 29 juni maakten wij met 9 deelnemers een gecombineerde wandeling door het park. Ineke legde de nadruk op de historie van het park en de panden, terwijl Gerda de natuur aantipte.

ivn en gilde

Dat het koninklijk huis een belangrijke rol heeft gespeeld deze panden  is te zien aan de namen: Het Emmahuis, Koningin Wilhelminaschool. Cornelis Geel was de oprichter en stichter van Park Rijnstroom. Ook zijn naam is als straatnaam terug te vinden.

In eerste instantie werden kinderen uit de grote stad Amsterdam hier opgevangen en verzorgd. Ook kregen ze daar hun opvoeding, mochten ze naar school en leerden een beroep. Door de bewoners van Alphen werden ze vaak uitgehoond als zij hoorbaar op hun klompen naar school gingen. “Daar komen de martelaren”, bewoners van op christelijke gronden gestichte Martha Stichting.

Om de boomkwekers te helpen in de moeilijke jaren na de eerste wereldoorlog werden er heel veel bomen aangekocht, waarvan de meeste bomen er nog steeds staan. Veel esdoorns, eiken, kastanjes en bijzondere rubberbomen.
Maar duidelijk werd op deze warme dag dat bomen veel verschillende waardes hebben: aanzicht, koelte, ze