Alphen aan den Rijn
Natuur
vrijdag20sep2019

Wandeling door het Zaanse Rietveld, Bedelaarsbos en Compierekade

Wandeling

Op zondag 15 september hadden een drietal blinden en slechtziende wandelaars het genoegen aan te sluiten bij een mooie wandeling van IVN Alphen aan den Rijn. De wandeling liep langs het Rietveldsepad, door het bedelaarsbos en over de Compierenkade.

Wandeling

Op de wandeling kwamen we veel bijzondere planten tegen. Zo voelden de wandelaars van de Oogvereniging aan de smalle en brede weegbree, snuffelden zij aan frisse muntbladeren en kregen zij een ‘’biertje’’ in zijn zuiverste vorm. De hopplant is een hele bijzondere plant met hele bijzondere vruchten met een lekkere geur die aan bier doet denken. De twee gidsen van IVN, Liesbeth en Jan, waagden een nat pak en kropen naar de waterkant om voor de wandelaars van de Oogvereniging planten te plukken met een bijzondere steel, eentje met een driehoekige stengel en eentje met een vierkante stengel.

Wandeling

Ook leerden we tijdens de wandeling waarom het Bedelaarsbos deze naam draagt. Mensen uit de stad Alphen aan den Rijn die aan de bedelstaf geraakt waren of een misdrijf hadden gepleegd, waren in het Bedelaarsbos veilig voor de hand der wet.

De wandeling werd afgesloten met een kopje koffie en thee bij een van de mooie natuurcampings die de gemeente Alphen rijk is.

Bedankt Liesbeth en Jan voor de interessante middag!

Kirsten Veldhoen