Alphen aan den Rijn
Natuur
donderdag28sep2017

VSB Fonds Alphen a/d Rijn e.o. steunt IVN Landschapsbeheer met € 3.500,-

Coördinator van de werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer van IVN Alphen aan den Rijn, Wim Dieho, is blij verrast met de financiële steun van het VSB Fonds Alphen a/d Rijn e.o. ‘Zijn’ vrijwilligersgroep doet veel werk in de natuur van het Groene Hart en zorgt daarmee voor het behoud van  landschapselementen en kleine natuurgebiedjes in de gemeente Alphen aan den Rijn.

wilgen

Goede doelen op breed terrein. VSB Fonds Alphen a/d Rijn e.o. steunt jaarlijks maatschappelijke initiatieven in Alphen a/d Rijn en omgeving. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 190.000,- initiatieven die ervoor zorgen dat verenigingen en stichtingen allerlei projecten kunnen opstarten/uitvoeren op het gebied van kunst, cultuur, maatschappij, onderwijs, gezondheid en sport.

Bestemming bijdrage door IVN. De bijdrage van het VSB Fonds Alphen a/d Rijn e.o. is bestemd voor het vervangen van ladders en oud gereedschap van de werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer. Het is ook een bijdrage in de aanschaf van een nieuwe boot voor deze werkgroep. Daarmee kunnen de vrijwilligers in de polders op moeilijk bereikbare plaatsen komen en zo de eigenaren helpen met het noodzakelijke onderhoud. Voor kinderen en mensen die niet zo sterk zijn kunnen nu speciale Japanse zagen worden aangeschaft. Die zijn vooral geschikt voor snoeien en wilgen knotten. Zo maakt goed gereedschap het werk voor iedereen leuk en uitvoerbaar.

 

Geriefhoutbosjes en houtkades. Iedereen kent ze wel in de omgeving van Alphen, de lange houtkades en de mooi begroeide ‘eilandjes’ in de polders: geriefbosjes genoemd. Allemaal uit de tijd dat boeren het hout goed konden gebruiken voor gereedschappen en klusjes op de boerderij. Daarom onderhielden ze deze bosjes toen zelf.

Recreatieve functie. Nu wordt het geriefhout niet meer gebruikt en zijn veel kades openbaar toegankelijk geworden. Ze zijn vaak opgenomen in groene wandelroutes. Om veel mensen blijvend van deze natuur te laten genieten, is het bijhouden van dit groen hard nodig. Goed gereedschap is daarbij belangrijk voor het werkplezier en de veiligheid van de vrijwilligers. IVN Alphen bedankt het VSB Fonds Alphen a/d Rijn e.o. dan ook van harte voor de mogelijkheid dit gereedschap aan te schaffen. Dat maakt vrijwilligers nog gemotiveerder om aan de slag te gaan én te blijven.

vsb