Alphen aan den Rijn
Natuur
zondag16mei2021

Vogelzangfestival in het Gouwebos en Voorofsepolder

Het plan om ook nog een middagwandeling te doen werd door verwachte regen afgeblazen.

We voegden de ochtend en middagwandeling-aanmeldingen samen, mede vanwege ruime paden om goed afstand te houden.

Alle deelnemers werden ingeseind om iets vroeger te komen i.v.m. de te verwachten regen. Deze wandeling was onderdeel van de Nationale Vogelweek die dit jaar tussen 8 en 16 mei plaatsvond, een initiatief van SOVON en Vogelbescherming.

Tijdens de wandeling deed Nico Romijn (Studio Alphen) wat interviews met Petra Flikweert en Hans van Dam voor het programma Natuurlijk Alphen. De uitzending wordt verwacht op maandag 21 juni, 20.00 uur.

Door de te verwachte regen gingen we eerst naar het verste punt, de Voorofsche Polder.

houtsnipDit weidegebied van het Zuid-Hollands Landschap ligt tussen Boskoop en Waddinxveen.We hoorden van verre al de grutto’s, verder was het weidegebied goed gevuld met kievit, tureluur, meerkoet, waterhoen, grauwe ganzen en een enkele scholekster. Kauwtjes en zilvermeeuwen weten dat er in zo’n vogelrijk gebied wat te mikken valt. Op de terugweg namen we alle tijd om vogelzang te herkennen. De zwartkop hoorde je overal, het is best moeilijk om daartussen de roodborst te ontdekken. Tjiftjaf en fitis waren beiden aanwezig, de fitis zong ons zelfs toe vanaf een boomtop van tien meter.

Meest opvallend was de zang van de zanglijster, helaas steeds zeldzamer, maar hier nog enkele exemplaren te horen. We genoten allen van deze mooie vogelwandeling en net voor twaalf vielen de eerste druppels.

 

Hans v Dam