Alphen aan den Rijn
Vogels
dinsdag22mei2018

Vogelwandeling Gouwebos

Gebied tussen Boskoop en Waddinxveen

zaterdag 5 mei 2018

 

Deze wandeling past in het kader van de Nationale Vogelweek (12 t/m 21 mei).

Mede dank zij publicaties in alle regionale bladen was het animo groot op deze Bevrijdingsdag. Er kwamen 25 volwassenen en 2 kinderen om te genieten van deze wandeling en het leren kennen van de vogels aan hun zang.

Omdat de groep groot was en slechts 1 gids aanwezig werd gevraagd om zo compact mogelijk als groep de gids te volgen. Aan deze afspraak werd goed gehoor gegeven. Diverse deelnemers hadden kijkers en fototoestellen meegenomen, wat werd beloond door mooie waarnemingen en opnamen.

Voor dat herkennen hadden we wat ‘ezelsbruggetjes’ zoals: koolmees (fietspompje), Pimpelmees (ringtoontje), winterkoning (druktemakertje), tuinfluiter (merel met ADHD) .

Tijdens deze wandeling genoten we van de zang van de merel, zwartkop, tjiftjaf, winterkoning, vink, koolmees, roodborst en zanglijster. Helaas was de nachtegaal deze keer niet te horen. Wel zagen we een sperwer in de boomtoppen en een cirkelende buizerd boven de bomen. Het kenmerkende geluid van de fazant was te horen. Ook zagen we de kolonie blauwe reigers in de boomtoppen.

Na het Gouwebos, brachten we een bezoek aan het vogelweidegebied de Voorofsche Polder. De activiteit in dit gebied viel wat tegen, we hoorden en zagen grutto’s, kieviten, tureluurs, maar niet in de aantallen die we in voorgaande jaren gewend waren. In de sloten zagen we wilde eenden, kuifeenden, meerkoeten, futen en waterhoentjes.

Resumerend had ik het gevoel dat deze wandeling, met de geboden informatie, bijzonder in de smaak is gevallen.

Hans v Dam