Alphen aan den Rijn
IVN
maandag28mei2018

Vlinderexcursie Zaans Rietveld


vlinderZaterdag, 26 mei
We kijken er naar uit, onze eerste openbare dagvlinderexcursie in het Zaans Rietveld.
Eerdere bezoeken van verschillende leden van de vlinderwerkgroep hebben aangetoond dat we er zeker wat van kunnen verwachten. De gevarieerde vegetatie in combinatie met bomenrijen en verschillende watergangen is altijd een garantie voor een keur aan insecten.
Uiteraard zijn de vele vogelsoorten in het gebied een extra bonus.

Zaterdag 26 mei om 13.00 uur staan enkele leden van de vlinderwerkgroep klaar om deelnemers meer over de soorten te vertellen.
Helaas is er, doordat alleen op de IVN-site en in AD-berichtgeving over de wandeling staat, valt de deelname toch een beetje tegen. Er zijn 11 deelnemers (9 volwassenen en 2 kinderen).
Het voordeel daarvan is wel dat er aan iedereen meer aandacht kan worden besteed en er uitgebreid op de vragen kan worden ingegaan.

Het weer zit mee, volop zon en niet al te veel wind. Al bij het verzamelpunt, de parkeerplaats aan het Rietveldse pad, direct een klein koolwitje, een bont zandoogje en een gamma-uiltje. Dat belooft wat! Ook de aanwezigheid van een groot aantal spinsels, vermoedelijk van een stippelmot, geeft hoop.
Helaas valt het een beetje tegen, de hoge temperatuur van de afgelopen maand is er waarschijnlijk de oorzaak van dat veel van de voorjaarsvlinders er al niet meer zijn en de zomergeneratie nog in het rupsstadium verkeert.
Wel worden er in de brandnetels nog wat spanners zoals de bruine vierbandspanner en de aangebrande spanner gezien.

vlinder

 Nogmaals jammer maar niet echt een probleem om een leerzame excursie te krijgen.   
Joost van Beek is  in zijn element door te vertellen over de reden van een sluis als drempel tegen indringend water uit het buitengebied, waardoor de voor de weide vogels aangelegde broedplas qua niveaunaar keuze op peil gehouden kan worden.
Overigens zijn er hier tussen de boeren en vogelvrienden weleens discussies over.

 

Later vertelt Joost over de vele grassoorten die er in dit gebied te vinden zijn, dit in tegenstelling tot de normale weidegebieden in Zuid Holland waar helaas alleen Engels raaigras te vinden is.

Deze excursie valt samen met de landelijke argustelling in dit weekeinde en we vallen met de neus in de boter. Er worden 6 argusvlinders gezien, waarvan zeker 2 mannetjes gelet op de donkere geurstreep op de voorvleugel die bij het vrouwtje ontbreekt. Zeker geen slecht resultaat voor een soort die buiten onze regio als tamelijk zeldzaam wordt aangezien en men er zelfs voor uit alle delen van Nederland naar Zuid Holland komt.
T.p.v. de sloot langs de spoorlijn kijken we of er bij de in de sloot weelderig groeiende krabbescheer al iets van glazenmakers te zien zijn. Natuurlijk nog te vroeg voor de groene glazenmaker, maar de vroege glazenmaker vliegt er volop.

 Maar de verrassing is compleet als  we de zeldzame gevlekte witsnuitlibel mogen spotten.
Voor Stef Strik,  toch een doorgewinterde entomoloog, voor het eerst in de omgeving van Alphen.

Jan Henk Leeuwenberg slaagt erin om hem/haar op de gevoelige plaat vast te leggen.
Nadat ook een purper reiger over ons heen vloog en er een rugstreeppad werd gevonden, keken we met z’n allen toch terug op een waardevolle middag. Ook al lieten de vlinders het een beetje afweten.

Aad Geeve
coördinator vlinderwerkgroep IVN Alphen aan den Rijn.