Alphen aan den Rijn
(Zoog)dieren
maandag03okt2016

Vleermuizen spotten langs de Ringdijk in Boskoop

23 september 2016

Het was een mooie avond om vleermuizen te spotten. Droog, weinig wind en redelijke temperatuur.

Om meer te begrijpen van het leven van een vleermuis is eerst in De Veenmol  uitleg gegeven van het duistere leven van de vleermuis.

Hij vliegt in het donker en is bijna blind. Zij vliegen op echolocatie. Dat houdt in dat ze met de mond open een hoge toon (bv. 40 kHz) uitstoten.

Het geluid dat ergens tegen aan botst wordt terug gekaatst en wordt met de oren opgevangen door de vleermuis. Dus de oren zijn het belangrijkste orgaan tijdens het vliegen. De lijnen in het gebied, zoals bomenrijen,  sloten en vaarten, zitten op de ”harde schijf” van de vleermuis. Dus de weg van het nachtverblijf naar de voedselplaats is in de hersenen opgeslagen. Daarom is een verstoring in de omgeving erg vervelend voor een vleermuis.

De vleermuis is het enige vliegende zoogdier en is handvleugelig. Dat wil zeggen dat de vingers veel langer zijn dan bij de mens en tussen de vingers en het achterlijf een vlieghuid zit.

De paring vindt in september/oktober plaats maar de vleermuis vrouw wordt niet bevrucht. Ze slaat het zaad op in een klier. In het voorjaar als het weer beter wordt bevrucht zij zichzelf. Als het lang erg slecht weer is of het vrouwtje is en een slechte conditie dan kan de bevruchting een jaar overgeslagen worden.
Het baren van 1 jong gebeurt in nestkolonies waar alleen vrouwtjes vleermuizen mogen komen.

Het winterverblijf is in een bunker of mergelgroeve in Limburg. Het moet vorst vrij zijn en vochtig.


Na de uitleg zijn in totaal ca. 50 ouders en kinderen naar buiten gegaan om met de bat-detector en schijnwerper vleermuizen te lokaliseren en in de lichtbundel van de schijnwerper de vleermuis te zien.

We hebben wel vleermuizen op de bat-detector gehoord maar niet gezien in de schijnwerpers.
Er waren erg weinig muggen. Dan zijn de vleermuizen er niet in grote getale.
Voor veel kinderen en ouders was het geluid van de vleermuis al ruim voldoende.

Dick Warmerdam

Foto's Arie van der Schoor