Alphen aan den Rijn
(Zoog)dieren
woensdag16okt2019

Vleermuizen spotten in het Bospark. Vrijdag 4 oktober 2019

kwamen uit. Er hadden 36 deelnemers zich  aangemeld. Om ze niet teleur te stellen is het vleermuis spotten verplaatst naar zaterdagavond 5 oktober. Er waren toen 25 deelnemers die deze avond ook tijd hadden..

Tijdens de uitleg zagen sommige deelnemers al vleermuizen vliegen tegen de heldere hemel. Dat beloofde wat.  In het Bospark aangekomen waren er wel signalen op de bat-detectoren maar ze lieten zich moeilijk zien. Waarschijnlijk zaten ze alleen tussen de bomen. Dat was geen succes.

Halverwege het spotten is aan de deelnemers de keus voorgelegd. Hier zoeken heeft weinig zin. Bij de Zegerplas  2 weken gelden zijn veel vleermuizen gezien. We kunnen hier nu stoppen of naar de Zegerplas gaan. De beslissing is gevallen naar de Zegerplas te gaan. Dat hebben 11 deelnemers gedaan.

Boven een boom op het parkeerterrein bij de Chinees vlogen tientallen Laatvliegers. Door het enthousiasme van de deelnemers was een genot om hier naar te kijken. We zijn doorgelopen naar de Zegerplas richting Aarkanaal. Daar vlogen tientallen Dwergvleermuizen en Ruige Dwergvleermuizen. Sommige vlogen enkele meters over onzer hoofden. Met de schijnwerpers waren ze lang te  volgen

Deze waarnemingen hebben voor de doorzetters een prachtige avond opgeleverd.

Dick Warmerdam

De  ervaring van een deelnemer aan het vleermuisspotten

Vleermuizen spotten!

Op zaterdag 5 oktober hebben mijn zoons en ik meegedaan aan het vleermuizen spotten in Alphen aan den Rijn. Dit was georganiseerd door Natuurvereniging IVN. Aanvankelijk stond deze activiteit gepland op vrijdag 4 oktober, maar vanwege het slechte weer die dag werd het verzet naar zaterdag. Als het namelijk regent of te hard waait vliegen er geen insecten. En geen insecten betekent ook geen vleermuizen. Want die hebben dan geen lekker hapjes om op te jagen.

Gelukkig was het zaterdag prachtig zacht herfstweer en kon het vleermuizen spotten alsnog doorgaan.

Om half acht ’s avonds moesten we verzamelen bij de ingang van de dierenweide in het Bospark. Daar wachtten Dick en Annemieke ons al op. Dick vertelde een heleboel over vleermuizen, wat weet hij er veel vanaf! En hij gaf een korte uitleg over wat we gingen doen: we gingen met “bat-detectors” op pad (apparaatjes die vleermuisgeluiden voor mensen hoorbaar maken) en met een aantal krachtige zaklampen. Als er geluid uit de bat-detector kwam, moest je met je lamp die kant op richten om de vleermuizen te kunnen zien.

Helaas kwam er niet zoveel geluid uit de bat-detectors en als er al een vleermuis in de buurt was, was het niet makkelijk om die te zien. Ik zag er zelf welgeteld één hoog boven de boomtoppen. Na een tijdje rondstruinen (wel een heerlijke avond voor een wandeling in het park) stelde Dick voor om nog naar Park Zegersloot te gaan en te kijken of we daar meer geluk zouden hebben. Niet iedereen kon of wilde daarheen, maar een klein groepje enthousiastelingen verzamelde zich even later bij Park Zegersloot.

Meteen bij de eerste boom op de parkeerplaats was het al raak! Zodra we de bat-detectors aanzetten kwam daar veel geluid uit en toen we onze lampen op de boom richtten zagen we volop vleermuizen heen en weer schieten op zoek naar lekkere muggetjes en andere insecten. Mooi gezicht zoals deze diertjes snel en behendig heen en weer vliegen! We zijn ook nog een stukje verder gelopen naar de Zegerplas en zagen daar nog veel meer vleermuizen vliegen. Vleermuizen komen nooit heel dichtbij. Je hoeft echt niet bang te zijn dat ze in je haar vliegen of je bijten. Maar ze vlogen wel laag over. Annemieke legde uit dat de muggen aangetrokken werden door onze lichaamstemperatuur, waardoor de vleermuizen ook dichterbij kwamen om  muggen te vangen. Ik dacht dat ik één soort vleermuis zag vliegen, maar Dick wist te vertellen dat er waarschijnlijk wel drie soorten rondvlogen: de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger. Dat kon hij o.a. zien aan hun manier van vliegen. De ene soort vliegt met veel beweging en een andere soort veel meer in rechte lijnen.

Blij dat de was gelukt om zoveel vleermuizen te spotten gingen we tenslotte weer naar huis. Dick en Annemieke heel hartelijk bedankt!

Francis van Marrewijk