Alphen aan den Rijn
Vogels
vrijdag30sep2016

Verslag Vogelexcursie Zeeland

Op zoek naar de Rosse waaierstaart zijn we op de Maasvlakte terechtgekomen. Aan de Noordzeeboulevard bij de C2-deponie verzamelen zich vele vogelaars die zich verdringen om een glimp van deze bijzonderheid op te vangen. Helaas tevergeefs. De vogel laat zich vandaag niet meer zien….

Vanaf de Maasvlakte lopen we langs het Oostvoornse Meer en de Vogelboulevard naar Slikken van Voorne en de Westplaat.  De Cetti’s zangers laten zich hier goed horen in het Hoekje Jans. Vanachter het vogelscherm zien we Grote en Kleine zilverreiger fourageren. IJsvogels vliegen voor het scherm langs. Bij de slikken aangekomen zien we Zeearend, Visarend en Slechtvalk op zoek naar voedsel. De vele steltlopers zwermen er vandoor. Langs de dijk jaagt een laatste Boomvalk nog op libellen.

Op Goeree-Overflakkee aangekomen kijken we vanaf Stellendam-Havenhoofd over de vlakte van de Kwade Hoek. Een enkele Tapuit loopt over de basaltblokken. Tenslotte nemen we de gele wandelroute door het Scheelhoekbos. Een enkel fluitje doet ons vermoeden een Bladkoning te horen, welke momenteel volop op trek is. Vanaf uitkijkpunt Zuiderdiepweg zien we Groenpootruiter en Bruine kiekendief.