Alphen aan den Rijn
Natuur
dinsdag18aug2020

Verslag van de IVN.- excursie door Zegersloot – Noord

zondag 16 augustus 2020, 14-16 uur.

Nooit geweten dat Alphen natuur heeft. De aankondiging van een I.V.N- excursie in Alphen wekte daarom mijn nieuwsgierigheid. Zoiets als een excursie over de plaatselijke vuilnisbelt, leek mij. Maar dat viel mee.

Bij het fraaie, milieuverantwoorde bezoekerscentrum De Veenweiden aangekomen na een warme fietstocht langs de Rijn, werd ik begroet door twee gidsen, Ans v.d. Broek en Annemiek van Eeuwen, die er zin in hadden.

Op een oriëntatierondje maakten we kennis met wilde peen, rolklaver, een egelhuisje (egel op stap), juffers en libellen. Sommige libellen doen er als waterlarf vier jaar over om een volwassen libel te worden om daarna een beste kans te maken diezelfde dag door stern of visdief verschalkt te worden. Vier jaar moeite voor niks. Er is meer tragiek in een dierenleven dan wij vaak beseffen.  Dit eerste rondje sloot af met een kijkje in het intieme leven van de bij in een insectenkast.

Bij de start van de aansluitende wandeling door het Zegersloot Noord gebied waarschuwde Annemiek dat de droogte van de laatste tijd voor een teleurstellende  hoeveelheid bloeiende planten had gezorgd. Ook dat bleek mee te vallen. Of, andersom geredeneerd: bij meer nattigheid staat blijkbaar het hele park in augustus nog te bloeien.

We maakten kennis met de wereld van de gallen, waar vooral de eiken sterk in zijn, stuitten op wilde koeien (voor wilde koeien vrij tam) en op zuring- en elzenhaantjes.

elzenhaantje

Er blijken niet alleen mannelijke, maar ook vrouwelijke haantjes te zijn. Tikje verwarrend,  maar als de haantjes zelf het verschil maar weten, maak ik me daar niet druk over.

gallen

Twee uur wandelen bracht ons ten slotte aan de oever van de Kromme Aar, een polderriviertje dat in de IJstijd (pardon: Arctische Tijd) is ontstaan. Daar vertoonde een oeverlibel minutenlang zijn vliegkunsten en landingstechnieken, ongetwijfeld ingehuurd door onze gids. Prima georganiseerd, Annemiek! 

Kortom, boeiende excursie, geleid door een enthousiaste gids. Veel geleerd. En waar vind je een gids die bij het zien van een wilgenroosje staande in de oever spontaan een sprookje aanheft? Nergens toch?   

Huib Kwakernaak

17 augustus 2020