Alphen aan den Rijn
Vogels
zaterdag16sep2017

Verslag excursie Hollandse en Brabantse Biesbosch: 10-9-2017

Om 8:00 zijn we vertrokken naar de Zuid-Hollandse Biesbosch.
Hier aangekomen liepen we het gebied in en zagen we al gelijk kleine vogeltjes op een veld, telescopen erbij: het bleken kwikstaarten te zijn, veel witte en een enkele gele.

Even verderop vlogen er al twee kleine zilverreigers over en in de bomen hoorden en zagen we boomkruipers, pimpelmezen en koolmezen.

Onderweg naar een uitzichtpunt hoorden we een stuk of 4 cetti’s zangers, later hebben we er ook een hele mooie gezien tussen het riet! Op het uitzichtpunt aangekomen zagen we twee zeearenden in de boom zitten, het was erg ver maar door de telescoop waren ze goed te zien.

valk

Toen we bij de vogelkijkhut kwamen zagen we opeens een visarend in de boom zitten! We hebben nog lang gewacht, maar helaas wilde hij/zij niet gaan vliegen. Hierna verlieten we het gebied weer en gingen we naar de Brabantse Biesbosch, over het water met het pontje.

Eenmaal aangekomen zagen we  een zeearend in een van de dode bomen zitten.

Op het veld voor ons zagen we vele witte kwikstaarten, kneutjes, canadese ganzen, een torenvalk en een boomvalk die een huiszwaluwjong probeerde te grijpen. De zwaluw liet zich uit de lucht vallen en landde voor de voeten van Martijn!

Vanaf een bruggetje hebben we nog gekeken naar het nest van de visarend.

Op dat moment kwam er vlak over ons hoofd een sperwer over en lieten twee zeearenden zich nog heel mooi vliegend zien!

Hierna zijn we nog opzoek gegaan naar de visarend, maar helaas hebben we die niet meer gevonden.

roodborst

Rond 15:40 zijn we weer naar Alphen vertrokken. Ondanks dat de arenden zich niet van dichtbij lieten zien, was het toch een fantastische excursie! Bedankt Martijn en Maikell voor deze leuke excursie.

Damian Pieterse

biesbosch