Alphen aan den Rijn
Natuur
dinsdag22sep2020

Varkenskade wandeling met oortjes

Zondag 20 september 2020

Zondagmiddag 20 september meldden zich 14 deelnemers voor de boerenland wandeling over de Varkenskade geleid door Ans van de Broek, enthousiast ondersteund door Vera van der Hoorn. Met zo’n grote groep die 1,5 meter afstand tot elkaar dient te houden wordt de afstand tot de gids best groot. Daarom deden we een eerste test en werd onze gids voorzien van een mobiele wifi waardoor je via de oortjes van je eigen smartfoon, zonder gsm verbinding, haar verhaal prima kon volgen.  Handig, maar voor de deelnemers best ff wennen, aan vertraging in het geluid en het leren omgaan met het inloggen op die op anderen.

Het werd een wandeling van zo’n 7 km vanaf de Ridderbuurt dwars door de Vierambachtspolder naar Ter Aar en weer terug via de Ringdijk en het Windepad. Ongelooflijk wat er over zo’n gewone polder te vertellen valt en er aan natuur te zien is.

Alleen al de geschiedenis al. Wist je dat de polder zo genoemd werd omdat vier ambachtsbesturen van de heerlijkheden Esselijkerwoude, Ter Aar, Oudshoorn en Rijnsaterwoude in 1732 aan de Staten van Holland om goedkeuring vroegen tot het droogmaken en bedijken van het waterschapsgebied Vierambacht, er 12 molens nodig waren om de polder droog te malen, die polder nu wel 5 meter onder NAP ligt en het Varkenspad zo heet omdat vroeger de varkens op het polderdijkje dat de polder doorsneed hun kostje bij elkaar scharrelden?  En dan de natuur. Natuurlijk kennen we de gewone boerennatuur van de Holsteiner koeien die met z’n allen tegen melktijd om 17.00 uur in alle rust terug komen lopen om zonder gedrang en op hun beurt wachtend gemolken te worden.  Én we kwamen voor de bijzondere poldernatuur.  Een bruine kiekendief achterna gezeten door twee zwarte kraaien of een haas die er plotsklaps als een speer vandoor ging. Zat een wezel op zijn hielen? Wat dacht je van pijlkruid dat we in een heel schone sloot naast een maïsakker spotten, of van de watergentiaan die vooral in sloten met een vaste klei ondergrond groeit. Zeker ook de gewone polderplantjes als wolfsmelk, bijvoet, ganzenvoet paarse en witte dove netel komen aan de beurt en er volgen nog meer leuke weetjes van Ans en Vera. Kortom een wandeling hier direct in de buurt die je gedaan moet hebben en met een gids nog veel leuker wordt.

boeren

Verslaggever en foto’s: Han Hendrickx