Alphen aan den Rijn
Natuur
dinsdag22mei2018

Vaartocht en wandeling tussen houtakkers in Boskoop.

Zaterdag 19 mei 2018

Kwekerij gebied tussen Biezen en Rijneveld

 

Voor de vaartocht is een maximum van 15 deelnemers mogelijk, door de groep te splitsen (de helft vaart heen, de andere helft vaart terug; wandelen idem) geeft dat ruimte voor 30 personen.

Met iets minder (25) toch een mooi resultaat. Deze vaartocht kan alleen tot begin juni plaatsvinden, door de sterke groei van waterplanten en algen in de stikstofrijke sloten is er daarna met buitenboordmotor geen doorkomen meer aan.

Het varen is voor kwekers verleden tijd, de meeste kwekerijen zijn mobiel bereikbaar en sloten worden niet goed onderhouden.

De vaartocht startte bij de Biezentocht, een voormalige overslagplaats voor boomkwekerijproducten, ook uit gebruik geraakt. De biezenpolder is, evenals Rijneveld, rijk aan houtakkers.

Boskoop heeft hiervan nog zo’n 12 kilometer in haar kern en omstreken. De meeste houtakkers zijn al eeuwen oud, dienen voor de opvang van wind voor de gevoelige kwekerijproducten. Ze zijn beeldbepalend, typerend voor Boskoop en behoren tot beschermd cultureel erfgoed. Een eigenaar is verplicht tot onderhoud, vaak uitgevoerd met subsidie door Landschapsbeheer en de Stichting Houtakkers Boskoop. Worden de houtakkers niet onderhouden dan is er bij storm kans van omwaaien. Door de zachte veengrond kan soms een heel stuk met opstand plat gaan en is dat niet te herstellen.

De vaartocht ging tussen kwekerijen en langs houtakkers. De wandeling begon vanaf de Biezen over een bewandelbaar deel, dat wil zeggen, we moesten door hoog gras, brandnetels, over de grond kruipende dauwbraam, kleefkruid wat aan kleding bleef hangen en soms langs een wirwar van hop, wilde wingerd en klimop. De spanning steeg toen we voor een onneembare sloot stonden waar, tegen de gewoonte in, niet voor de beloofde balken was gezorgd. Met wat telefoontjes en hulp van deelnemers kregen wij (het wandelend deel) contact met Gerard, die ons te hulp kwam. Tijdens het wachten had ik de kans om over de boomsoorten te vertellen die gewoonlijk deel uitmaken van een houtakker: els, es, wilg en esdoorn. Zelfs een ‘verboden’ meidoorn (exportbepaling wegens gevoeligheid voor perenvuur) had zich verschanst. Vogels die we zagen en hoorden: wilde eend, meerkoet, waterhoen, visdiefje. Opmerkelijk weinig zangvogels, was dit al een gevolg van het insecten tekort?  

De eerste balk die over de kop over de sloot viel brak door de schok doormidden. Toen waren er nog twee, een stevige en een buigzame. Omdat een gids verantwoordelijk is werd deze doorgang niet goedgekeurd, de schouw werd gehaald en na enige vertraging konden we doorlopen naar de biologische kwekerij van Fred Booy. Hier wordt niet geschoffeld, niet bemest, niet bespoten. Gras en kruiden tussen de struiken worden met de bosmaaier gekort. Vogels voorkomen insectenplagen. Het is een paradijs tussen de gecultiveerde kwekerijen rondom.

Fred vertelt boeiend over zijn bedrijf en manier van kweken. De wandelgroep (heen) ging varend terug en de wandelgroep terug kon over betere balken de sloot passeren. Een balk werd door 2 mannen vastgehouden en diende als leuning. Kortom, dit was een spannende wandeling, zelfs geen ongetogen woord tijdens de obstakels, alle ongemak samen opgelost.

Wat wij, gidsen, hebben geleerd is dat we volgend jaar gaan voorlopen om te zien of alles in orde is, de balken over de sloot liggen en of die stevig genoeg zijn voor de deelnemers. Vaartocht Boskoop, volgend jaar weer, een spannende beleving.

 

Hans van Dam