Alphen aan den Rijn
Natuur in de Buurt
woensdag20nov2019

Stadswandeling met het Gilde

Op 19 oktober was er in het centrum van Alphen aan den Rijn een gecombineerde cultuur-natuur excursie. Een gids van het Stadsgilde vertelde het verhaal bij de stenen en een natuurgids belichtte de natuur die we tegen kwamen. Er waren 20 deelnemers.

De wandeling begon bij het oude raadhuis aan het Burgemeester Visserpark waar de geschiedenis van het pand en van het beeld er tegenover verteld werd. Naast dit oude stadhuis bleek op een grasveldje een leuke hoeveelheid paddenstoelen te bewonderen. Ook de korstmossen op de bomen kwamen ter sprake. Daarna ging het via Wilhelminalaan, met een verhaal bij de Postbrug over omloopkanaal en het verkleuren van bomen (de amberbomen in de Julianastraat verkleuren prachtig, naar de kade langs de Oude Rijn. Vandaar heb je mooi zicht op een aantal oude panden die elk hun geschiedenis hebben én op de fossielen in de muur bij het theater. Ook de Adventskerk werd natuurlijk besproken en de, inmiddels tot appartementen verbouwde, coca cola fabriek.

De Bonifaciuskerk en school mochten natuurlijk niet ontbreken. De valse Christusdoorns, op de parkeerplaats Paradijslaan, en de nu bloeiende en van insecten gonzende klimop bij de kapel lieten zien dat ook hier natuur aanwezig is.

Een geslaagde wandeling en een leuke combinatie volgens de deelnemers.

 

Liesbeth Bos