Alphen aan den Rijn
Kind & Natuur
donderdag16feb2017

Proefjes doen, maar nu in de sneeuw

Met zoveel ongerepte sneeuw rondom het bezoekerscentrum De Veenweiden moesten we wel een deel van het activiteitenprogramma van zondagmiddag 12 februari 2017 laten vallen. De prachtige rulle sneeuw nodigde uit tot het maken van sneeuwpoppen, heel veel sneeuwpoppen. En bij het spelen in de sneeuw komt de vraag bij ons op: "Wie vindt dit leuker? De moeders of de kinderen van de Vlinder jeugdgroep van het IVN Alphen aan den Rijn?" Eerst rollen ze een kleine sneeuwbal en dan met elkaar aan de slag om de bal groter en groter te rollen. De onderdelen van de sneeuwpop waren bijna net zo groot is als de kleintjes zelf. Dus de moeders deden enthousiast mee en er ontstonden hele families van sneeuwpoppen voorzien van neus, ogen, armen en een lekkere sjaal. Na het zware werk mochten de kinderen super bellen maken en een bel in een bel blazen. Ook hier kwam het kind in de moeders naar boven om de wind op verschillende manieren te vangen.
Dan naar binnen om bij te komen van de kou en daar mochten de kinderen een spoetnik maken en opdrinken. Maar ook mochten ze rode koolsap vermengen met azijn, waardoor ze de kleur van het sap van donkerrood naar roze zien veranderen  Bij beide proefjes ontstaan chemische reacties die de kinderen met veel verbazing en plezier volgen. Het is heel spannend om de vloeistoffen te zien veranderen.
Daarna knutselde de kinderen een monsterdoos. Een schoenendoos met een ballon erin. Als je deze opblaast gaat zijn bek - de deksel - open met een enge ballon erin.

facebook.com/fladderaars.ivn