Alphen aan den Rijn
Natuur
woensdag01apr2020

Ouderen schieten te hulp bij aanleg van Tiny Forest

AD - 24-3-2020
Door Peter Dijkgraaf

Het begin
'n Vijftig jaar geleden kwam de Japanse bomenexpert Miyawaki met het plan om inheemse bosjes aan te leggen dicht bij fabrieken en woonwijken. Tien jaar geleden werden die oude plannen opgepikt door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma en sindsdien is op honderden plaatsen in de wereld een Tiny Forest aangelegd.

Nationale Boomplantweek
Het was allemaal zo leuk bedacht: De kinderen van de PaddenPoel, de buitenschoolse opvang in het Zegerslootgebied zouden in een paar dagen de boompjes planten voor de nieuwe tiny forest. Dat alles in het kader van de nationale boomplantweek.

Corona
Alles loopt echter dezer dagen in het honderd, zo ook in Alphen. De kinderen mogen niet naar de BSO komen, maar de harde kern van vrijwilligers van het IVN, het Instituut voor Natuureducatie, onder leiding van Gerda Bonninga en Wim Dieho, schoot te hulp. Een tiental ouderen hield voldoende afstand bij het in twee dagen planten van ruim 900 door de gemeente betaalde bomen en heesters .

Veerkrachtig ecosysteem
Een tiny forest (een mini-oerbosje in het Nederlands) is een dichtbegroeid bos met uitsluitend inheemse bomen en planten op een gebiedje ter hoogte van een tennisbaan. Het idee is vanuit India naar Europa komen overwaaien. In het Aziatische land zijn er al ruim 1.700 van die bosjes en daarvan heeft zo'n 96% zich ontwikkeld tot een veerkrachtig ecosysteem.

Buitenleslokaal
Vier jaar geleden kwam het eerste oerbosje in Nederland, in Zaandam en dat is een groot succes geworden. In Alphen is er al een Tiny Forest aan de zuidwestrand van de stad bij de Groene Vinger, maar deze in het Zegerslootgebied - pal achter De Vlinder, het IVN-gebouw waar ook de kinderen van de PaddenPoel onderdak vinden - wordt wel heel speciaal.

,,Die kinderen van de PaddenPoel hebben zelf het ontwerp gemaakt voor dit tiny forest. Met die ronde paden uitlopend in dit middengedeelte met liggende stammen en stronken. Het is zelfs de bedoeling dat dit een buitenleslokaal wordt, waar ook andere scholen gebruik van kunnen maken", aldus Gerda Bonninga, die de dappere spitters van koffie en koek voorziet.

Het planten
Wim Dieho, tot voor vier jaar technisch regisseur voor de openbare ruimte bij de gemeente Alphen, heeft de regie in handen. Hij deelt de jonge boompjes uit - bijna uitsluitend dunne sprieten en geeft ook aan, waar ze moeten worden geplant. Want daar zit nog een heel systeem achter met een kroonlaag met grote bomen als zomereiken (kleine foto), berken en elzen via kleinere bomen naar heesters en kleine fruitsoorten.tinyDe vrijwilligers Wim en Marja Dieho helpen bij de aanplant van het tiny forest. DFoto: Merel Klijzing

De natuur moet zijn gang gaan
,,Het is de bedoeling, dat het een heel dicht bos wordt, waarin de bomen met elkaar moeten concurreren om ruimte en licht. We gaan het tiny forest ook absoluut niet uitdunnen of snoeien. De natuur moet zijn gang gaan", aldus Dieho, ook coördinator Landschapsbeheer bij het IVN, die op klusdagen in de regio kan rekenen op 20 tot 25 vrijwilligers.

Een tiental daarvan is te hulp geschoten nu de kinderen helaas verstek moeten laten gaan. ,,Straks als dat virus voorbij is, ligt het wel in de bedoeling, dat de jongens en meisjes het gebiedje gaan bijhouden. Sommige kinderen hebben een eigen boom en die moeten ze opmeten, misschien water geven, bodemonderzoek doen naar diertjes en noem maar op", zegt Bonninga, die zich ook erg actief inzet voor de jeugdgroepen van het IVN.

Wilde Wachters 
De kinderen, die meehelpen met het beheer van het bos krijgen de titel Wilde Wachter. Het is de bedoeling, dat zij op den duur ook rondleidingen gaan geven aan ouders en buurtbewoners en dat zij ook steeds meer leren over de vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, die vanzelf naar het Tiny Forest toekomen.

Hazerswoude heeft al een Tiny Forest en binnenkort komt er ook een mini-oerbos in Boskoop, achter de scholen tussen de Rozenlaan en A.P. van Neslaan.