Alphen aan den Rijn
Natuur
maandag18jul2016

Open Imkerijdagen Boskoop

Zaterdag 9 en zondag 10 juli 2016

 

De imkerijdagen bij de Imkerij van Maap Groenendijk aan Zuidkade in Boskoop werden naar schatting door zo’n 250 personen bezocht.

Dat is aanmerkelijk minder dan voorgaande jaren. Bovendien nam niet iedereen deel aan de wandelingen. Deze werden overigens zeer gewaardeerd en gezien als toegevoegde waarde van de Open Imkerijdagen, waarvan er meer waren in de regio. Mogelijke reden is dat de schoolvakanties dit weekend waren begonnen in midden Nederland. En het mooie weer?

We wandelen over de paden van de 2 ha. grootte voormalige kwekerij van sierheesters waar sinds 10 jaar niet meer gekweekt wordt: dit is een ware belevenis. Hulst, liguster, vlier, sneeuwbes en metershoge bramen gaan ongebreideld hun gang. Het is een waar eldorado voor vogels (we hoorden o.a. bosrietzanger, tuinfluiter, rietzanger, zwartkop, merel en vink). Voor insecten is het een waar paradijs. Het tuinpad langs de sloot was bezwangerd van zoete geur van moerasspirea en liguster.
Een mooi voorbeeld hoe de natuur de regie overneemt als de kweker stopt en de opstand als bewuste keuze blijft staan.

Hoofdzaak van het imkerij weekend was de uitleg van imker Maap Groenendijk. Als geen ander kan hij vol liefde en passie vertellen over het wonder dat bijen leveren tussen bloem en honing. Je kon er producten proeven, honing kopen, informatie vinden over de Imkerijvereniging Groene Hart.

Aanwezig waren de stands van IVN Alphen en KNNV Gouda.

Wie er nog niet geweest is moet dit wonder een keer beleven.

Volgend jaar zijn de Open Imkerijdagen op zaterdag 8 en zondag 9 juli 2017.

TERUG NAAR ALLE VERSLAGEN