Alphen aan den Rijn
Kind & Natuur
maandag27mrt2017

'Nieuws over natuurspeeleiland Pampus'.

In de nieuwe wijk Nieuwe Sloot te Alphen aan den Rijn komt een natuureiland voor de kinderen die hier wonen. En die kinderen bepalen mede wat er op het natuureiland gaat komen.
Daarom gingen zij op zondag 19 maart op pad om in Zoetermeer inspiratie op te doen.
Daarna gaan zij op 2 april a.s. in het bezoekerscentrum De Veenweiden maquettes maken van hun ideeën van een natuureiland..
Negentien kinderen en dertien ouders gingen met de bus op pad naar twee natuurspeelplaatsen in Zoetermeer. Zodra de kinderen op zo'n natuurplek komen hoef je hen niet te stimuleren om op ontdekkingstocht te gaan. Klauteren over stenen en bomen in en over het water. Er werden bloemetjes geplukt en schatten gezocht.
Maar ook een kikker gevangen die direct door alle kinderen werd bekeken. Ze telden de "vingers" aan de voor- en achterpoten en ontdekten dat een kikker vier vingers aan de voorpoten had en vijf aan de achterpoten. Bovendien had de kikker grote dikke "kwaakblazen". Het was duidelijk een man die een vrouwtje wil veroveren.
Water is aantrekkelijk om in te spelen en om te ontdekken wat er allemaal leeft, maar kinderen zijn ook gek ook takken en riet om mee te spelen. Kinderen, groot en klein, speelden met elkaar, deelden wat ze zagen en hielpen elkaar om over de stenen naar de overkant te komen..
Het natuureiland Pampus wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van de provincie Zuid-Holland. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn werkt mee aan dit project en legt rond oktober van dit jaar de basisvoorzieningen aan. Het eiland zal door middel van wijkparticipatie gaan verrijzen.
Het BezoekersCentrum De Veenweiden heeft de subsidie aangevraagd en ook het IVN werkt met een aantal leden mee aan dit project. Het project zal lopen tot eind 2018.
Totdat wij daadwerkelijk aan de slag kunnen op het eiland kunnen de bewoners en hun kinderen genieten van diverse workshops en excursies.