Alphen aan den Rijn
Kind & Natuur
maandag08mei2017

Nieuwe Sloot jeugd op visles

Zondagmorgen 7 mei was het een drukte aan de Pim Mulierstraat, de straat aan het water Nieuwe Sloot. 

Vijfentwintig kinderen verzamelden zich in de boomgaard om met medewerking van de Hengelsportvereniging Alphen aan den Rijn een praktijkles vissen te krijgen. Een week eerder hadden de kinderen al een middag theorie van het vissen gehad.

In de sloot zagen wij karpers, brasems en snoeken, maar helaas wilden ze nog niet bijten. Met een schepnet werd de enige vis, een hele kleine snoek, gevangen. Tegelijkertijd leerden de kinderen hoe zij hun hengel moeten optuigen en hoe ze aas aan het haakje konden doen. Ook mochten zij verschillende aassoorten proberen: maden, wormen, brood of mais. Dank zij sportvisserij Nederland ontvingen alle kinderen een handig instructieboekje: "Stekkie".

De jongere kinderen gingen op slootjesonderzoek, waarbij een flinke geelgerande watertor werd gevonden, maar ook diverse wantsen, watervlooien, schrijvertjes, bootsmannetjes en tubifex.

visles2

De visles werd als workshop aangeboden door het project Natuureiland Pampus aan kinderen en kleinkinderen van bewoners, die in en om de wijk Nieuwe Sloot wonen. Dit is een waterrijk gebied waar kinderen van de zomer goed kunnen vissen. Op deze wijze leren zij vissen op de juiste manier. Na het volgen van de vislessen ontvingen de kinderen een hakensteker en een visvergunning uitgereikt. Trots gingen de kinderen met de vergunning of een visdiploma naar huis.

visles 3