Alphen aan den Rijn
Natuur in de Buurt
zondag24jun2018

Natuureiland Pampus geopend

Onder grote belangstelling vanuit de wijken rondom Nieuwe Sloot heeft wethouder Gert-Jan Schotanus het Natuureiland Pampus op 23 juni geopend. Samen met de kinderen verwijderde hij de strik om de pomp en zette hij deze in werking.  Eindelijk na een voorbereiding van twee jaar mochten de kinderen het eiland in bezit nemen. Direct werd er klommen en geklauterd en met het water gespeeld. Een natuur- en ontdekeiland waar veel oog is voor het behoud van de natuurwaarden. Door de diversiteit aan planten en nestmogelijkheden wordt het eiland ook al door veel insecten gevonden. In de aangebrachte insectenwand zijn al vele eitjes gelegd. Maar ook de fuut, de meerkoet en een eend hebeen al op het eiland gebroed. 

 

pampus
Door vrijwilligers van het IVN Alphen aan den Rijn werden een aantal activiteiten georganiseerd, zoals bloemenkransen voor op het hoofd of als tafelversiering. Ook werden de mooiste dieren geknutseld van klei en natuurlijke materialen geknutseld. Ook aan de oudere kinderen is gedacht. Zij mochten de sup-boarden, beschikbaar gesteld door Wet 'n Wild, uit proberen. En met de boot konden zij op pad en met onderwaterkijkers het waterleven bestuderen. En langs de kant werd de sloot onderzocht met schepnetjes en loeppotjes. Ook was er veel aandacht voor Operatie Steenbreek. Bezoekers ontvingen informatie over de noodzaak van een "groene" tuin en om hen daarbij te helpen ontvingen zij herfstkrokussen en zaadjes. 

 

De ouders en andere belangstellenden genoten onder het genot van een kopje koffie, een ijsje of sapje van het natuureiland Pampus. Hopelijk zorgt dit natuureiland Pampus dat de kinderen in de wijken rondom Nieuwe Sloot meer gaan bewegen dan het landelijke gemiddelde van 50%. 

 

Het natuureiland Pampus is altijd open voor alle kinderen uit Alphen aan den Rijn en gewoon via de brug te bereiken. Maar de kinderen uit de omliggende woningen komen ook graag met een boot.  Dat bleek al in de afgelopen tijd terwijl het eiland officieel nog was afgesloten, werd er regelmatig een bezoek gebracht aan het eiland via de steigers aan de kopse kant.