Alphen aan den Rijn
Duurzaamheid
maandag03sep2018

Natuur op Verenigingenmarkt

Winkelcentrum De Ridderhof hield op zaterdag 1 september Verenigingenmarkt. Binnen stonden verspreid overal kraampjes waar de folders grif van de hand gingen.

Om nog meer aandacht op zichzelf te vestigen, organiseerden diverse clubs activiteiten en zorgden muziekverenigingen en majorettes voor de vrolijke noot.

Bij de hoofdingang buiten deden natuurverenigingen Groei & Bloei en IVN Alphen hun best om mensen bewust te maken van het belang van een groene tuin. Niet alleen met kleurige folders maar ook met fleurige planten voor tuin of balkon. Mensen zonder ‘groene vingers’ werden aangemoedigd te beginnen met een ‘geveltuintje’: een paar tegels langs de buitenmuur eruit halen, deze rechtop zetten als begrenzing en een zak goede tuinaarde erin legen. Met een paar vaste planten maak je het geheel mooi af. Zo zorg je voordelig nu en volgende jaren voor een gezelliger aanzicht van je huis en bied je meteen voedsel aan vlinders en bijen.

Dat die diertjes bloeiende planten en struiken hard nodig hebben is intussen algemeen bekend. Maar dat onze voedselvoorziening van de bestuiving door bijen en vlinders afhankelijk is, beseft nog niet iedereen. Daarom blijven de natuurverenigingen actief in het promoten van groen.

Zij doen dit samen met de gemeente Alphen aan den Rijn, die de natuurverenigingen ondersteunt vanuit Operatie Steenbreek en zelf ook stapsgewijs maatregelen treft in het openbaar groen.