Alphen aan den Rijn
Vogels
donderdag21jul2016

Nachtzwaluwen op de Veluwezoom: 2 juli 2016

Onze hoop was gevestigd op een mooie warme zomeravond maar de laatste weken lijkt dat niet voor Nederland weggelegd. Omdat de nachtzwaluwen met slecht weer niet actief zijn, was het tot het laatste moment twijfelachtig of we op pad zouden gaan. In het binnenland vielen pittige buien en ook stond er een stevige wind. De voorspelling was dat de buien zouden uitdoven en de wind langzaam wat zou afnemen, laten we het dan toch maar proberen ….

Om 18.00 uur vertrokken we met 6 personen (wellicht door het matige weer en het voetbal??) richting de Posbank op de Veluwezoom. Er stond nog een flinke wind maar het was droog en met een graad of 17 lekker weer om eerst maar eens een wandeling te maken.

De wandeling leidde ons door een prachtig stuk oud bos met indrukwekkende bomen en de eerste vogels, zoals boomklever, roodborst en gekraagde roodstaart, lieten zich zien en horen.
Langzaam werd het steeds heuvelachtiger en als inwoners van het ‘platte’ Groene Hart waren de klimmetjes soms best pittig. Vanuit de bossen klonk de roep van enkele haviken, die waarschijnlijk hier gebroed hebben. Op de heide lieten vooral de boompiepers zich goed zien en een grote bonte specht liet zijn kenmerkende vlucht en roep horen.

Halverwege de wandeling zagen we de eerste familie roodborsttapuit met zowel vader, moeder als jong en vanuit het bos klonk de roep van de geelgors.
Er volgden nog flink wat meer boompiepers en roodborsttapuiten en wat kneutjes. Ook zagen we enkele reeën.

Weer terug in het bos lieten de zanglijsters horen dat ze meesters zijn in het maken van allerlei geluiden. Na een kilometer of vijf waren we weer terug bij de auto en stond de klok op 21.30 uur. Een mooi tijdstip om een plek uit te zoeken voor de soort waar we voor kwamen, de nachtzwaluw.

Op een rustig weggetje parkeerden we de auto’s om vervolgens vanaf een uitkijkpunt over de Posbank te kijken. We kregen hier een vliegshow van een boompieper die mooie baltsvluchten maakte. Na wat bijgepraat en gedronken te hebben, besloten we de weg wat verder af te lopen richting een mooi zanderig stukje waar deze week al eerder nachtzwaluwen gemeld waren.
Eenmaal op deze plek was het een kwartiertje wachten, waarna we beloond werden met de zang, roep en het vlakbij langs vliegen van enkele van deze mysterieuze vogels. Bij de eerste vogel was het nog behoorlijk licht, zodat we deze echt mooi konden zien. Langzaam werd het steeds donkerder en waren het vooral de schimmen die soms binnen 10 meter afstand over en langs ons vlogen. Het blijft een unieke ervaring!

Rond 23.15 uur vertrokken we weer richting Alphen en al vanaf de Utrechtse Heuvelrug zag je het in het westen weerlichten. Op de radar was te zien dat er een flinke bui boven zee hing. We waren net terug in Alphen toen de onweersbui losbarstte. We hadden dus echt geluk dat we tussen de buien inzaten en de nachtzwaluwen ons een mooi seizoenseinde hebben gegeven.

 

TERUG NAAR ALLE VERSLAGEN