Alphen aan den Rijn
Kind & Natuur
maandag11jun2018

Kinderen onderzoeken sloten in Alphen aan den Rijn

slootjesMeer dan 150 kinderen hebben tijden de Nationale Slootjesdagen in Alphen aan den Rijn geholpen met onderzoeken en tellen. Tellen van alle diertjes die leven in de sloten. En dat zijn er nog al wat: Bootsmannetjes, geelgerande watertor, libellelarves, kikkers, kikkervisjes, de watervlo en de posthoornslak. Bijzonder was de vangst van een klein snoekje en een Amerikaanse kreeft. 

Tijdens verschillende activiteiten hebben de kinderen van Scouting Alphen samen met de Fladderaars de Verlengde Aarkade onderzocht. De Vlinders, de IVN jeugdgroep van IVN Alphen aan den Rijn hebben de sloot achter het bezoekerscentrum onderzocht. Daar was op zaterdagmiddag ook een openbaar slootjesonderzoek. 

slootjes

Het is altijd een feest voor de kinderen om te zien wat er allemaal leeft in de sloot. 

Ze horen en ontdekken heel veel. Zo leeft de libellelarve wel 3 jaar onder water voordat deze uit sluipt als een libelle. En een net uitgekropen pijlstaartvlinder werd dan ook door de kinderen bewonderd. En was je het gespat in het water zat, dan konden er ook nog bootjes van riet en hout gemaakt worden.