Alphen aan den Rijn
Natuur
dinsdag18aug2020

IVN Excursie Laatbloeiers in het Zegerslootgebied

Zondag 16 augustus 2020

 

Locatie: Rondom het bezoekerscentrum De Veenweide gebouw De Vlinder

Het was warm en klam weer. Toch kwamen er nog 10 deelnemers opdagen. De groep werd opgedeeld in tweeën. De twee gidsen (Ans van den Broek en Annemieke van Eeuwen ) namen elk 5 deelnemers mee voor een rondje rondom het bezoekerscentrum.  Ik ging mee met Ans.

We  begonnen direct al met de lage Platanen voor het bezoekerscentrum. Het blijft volgens ons raar om die klimaattafels te noemen. Verderop was een rijtje omgekeerde wintereiken. Die zouden omgetoverd worden tot houten kunstobjecten. Ondanks het omgekeerd in de grond te zijn gestopt, waren er toch uitlopers vanuit de bast. Het Heempark bevatten vele verschillende soorten bomen, zoals de ratelpopulier.

Sommige bomen zijn duidelijk aangeplant vanwege het hippe Tiny Forestproject (graag Googelen, wat dit behelst). Vlinders waren er ook, zoals het Koevinkje.

 

vlinderDe plantenwereld had wel last van de hoge temperaturen, maar de verschillende distels deden het prima, zoals de Akkermelkdistel, Gevederde distel en de Gekroesde melkdistel.  De Zomereik had verderop al vele eikels, waarvan er vele nog onrijp waren. Een plantje waar je makkelijk over heen kijkt, is de Brunel. Verder kwamen we nog tegen Koninginnekruid. In de Heemtuin was ook een Ooievaarsnest.ooievaar

Het gaat goed met de Ooievaar. Uit braakbalonderzoek blijkt dat de Ooievaar niet alleen kikkers eet, maar ook vele kevers. De Wilde peen lijkt op Fluitenkruid, maar is toch een ander soort. Ook een soort die laat bloeit is de Boerenwormkruid. Later op de dag zal het gaan regenen en dat is dan goed voor het mos op de bomen, zoals de nu droge Dikkopmos.

Het landgoed waar we doorheen liepen, is het gevolg van turfontginning. Met name de turf werd via het Aarkanaal afgevoerd naar Gouda. In de buurt van Alphen werd na de turfwinning het landschap totaal heringericht, waardoor elementen van de turfwinlandschap (de Copes), niet of nauwelijks meer terug te vinden zijn. Zoals vermeld zijn er vele bomen aangeplant, zoals de Els met bijbehorende Elzenhaantje.

Leuk detail is dat er aan een tak 3 in deze periode van het jaar generaties knoppen te zien waren. Struiken waren er ook volop, zoals de Vlier, Meidoorn en Hazelaar. De kenmerkende knoppen van de Hazelaar waren ook al te zien. Verderop ook nog een Wilde roos. Ook de Braam ontbreekt niet. Sommige bladeren van de bomen en stuiken hadden gallen. Naast het pad groeiden de Krulzuring, Weegbree en Perzikkruid. Ook kwamen we voorbij een beginnend bos dat aangelegd werd door lagere schoolleerlingen (Prinses Irenebos). De opening kon helaas niet doorgaan vanwege de Corona. Langs het laatste laantje waren een rijtje zielige essen te zien. Die bomen hadden duidelijk last van de essenstaksterfte. Jammer, want het blijft een mooie boom.

klimaatOndanks dat de Heemtuin een kunstmatig aangelegd park is, konden we toch verschillende aspecten van de natuur bewonderen. Bovenstaande waren de highlights van onze tocht door het park dat uiteindelijk 2 uur duurde. Ans kon goed vertellen over de bomen, waardoor het alledaagse van het park een extra dimensie kreeg. We hebben ons uitermate goed vermaakt.

 

Ysbrand Swart