Alphen aan den Rijn
IVN
zaterdag20mrt2021

IVN Alphen blijft actief

Natuurvereniging IVN Alphen mag weinig, maar doet veel. 'Ondanks alle beperkingen staan we niet stil' zegt bestuurslid Nicolette Bakker. Dan vertelt ze over de werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer die in plaats van één of twee dagen per maand, nu via een app-groep afspreekt om in tweetallen elke week op verschillende dagen en verschillende plekken onderhoud aan de natuur te doen. 'Want het groen groeit wel door hoor, beperkingen of geen beperkingen.' merkt ze op. 'En voor onze vrijwilligers is het een heerlijke manier om het binnen zitten af te wisselen met bewegen, buiten zijn en een portie gezonde inspanning.'
kabouterbos

Vogels en kabouters

Ook de Vogelwerkgroep gaat door met de belangrijke tellingen. Dat is vaak een éénmans-, hooguit tweemansbezigheid, uiteraard in de buitenlucht. Om te monitoren hoe het met bepaalde soorten gaat, bijvoorbeeld weidevogels of uilen, is tellen en nestonderzoek nodig. Daaruit kan je trends door de jaren heen zien. Het tellen moet dus doorgaan. Iets heel anders gebeurt bij de Jeugdgroepen. Voor de jongste groep, de Vlinders (4-8 jarigen) is een kabouterpad en een kabouterbos in de maak. In overleg met de aangrenzende buren, wordt de inrichting bepaald. Intussen verzamelt de groep alvast tientallen 'bewoners'.

Ook buiten Alphen

IVN Alphen aan den Rijn beslaat de hele gemeente en ook Ter Aar. In Boskoop is Hans van Dam actief. Hij heeft zijn uitgebreide jaarprogramma van excursies al klaar liggen: van geneeskrachtige planten in de zomer tot een paddenstoelentocht in het najaar. Met een scala aan andere onderwerpen daar omheen. Als de beperkingen worden versoepeld, kunnen hij en zijn vaste medegids Jenny Heemskerk zó aan de slag om mooie plekjes, vogels en bijzondere planten te laten zien. Hans is zelfs bereid 1-op-1 excursies te doen als de huidige situatie aanhoudt.

En verder

De fotowerkgroep IVN Natuurkiekers heeft Actie 'Opsteker' georganiseerd: Wie gun je een mooie ingelijste natuurfoto? Bij de werkgroep Communicatie verzamelt de vrijwilliger voor 'groen' nieuws en stuurt de leden in plaats van één keer per maand nu maandelijks twee keer een mail met natuurnieuws en weetjes. De onderwerpen variëren van een Plantenasiel tot interessante gratis webinars en van natuurfilm tot fiets- en wandelroutes. De Vlinderwerkgroep maakt plannen voor een serie nachtvlinderactiviteiten, rapporteert tellingen aan de gemeente en zoekt een nieuwe plek voor hun vlinderidylle. De redactie van het afdelingsblad zet alles op alles om mooie kleurenedities uit te geven. Het bestuur tenslotte grijpt de kans om structuur en efficiency aan te scherpen en het vrijwilligerswerk optimaal te houden. Dat laatste heeft overigens voortdurend de aandacht. IVN Alphen aan den Rijn bestaat namelijk, net als alle andere IVN-afdelingen, voor 100% uit vrijwilligers. Met hun 'groene hart' dragen zij vol inzet de vereniging. Ook de bestuursleden zijn vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat de werkgroepen zich elk op hun terrein kunnen ontplooien.