Alphen aan den Rijn
Natuur
dinsdag22mei2018

Invasie van rolstoelen op de Natuurtuin

Vrijdag 18 mei 2018

 Bewoners uitje FloraVita Boskoop

 

Bewoners van Zorgcentrum FloraVita zijn de overburen van het Heempad en Natuurtuin de Veenmol. Ze volgen vanuit hun woonruimte dagelijks de werkzaamheden en genieten op afstand van alles wat groeit, bloeit en alle activiteiten die ze van achter hun raam zien gebeuren.

Op vrijdag 18 mei vond hun jaarlijkse uitstapje naar de natuurtuin plaats. Omdat in het educatielokaal op dat moment examens werden afgenomen was de toespraak niet op het pleintje, maar direct bij de ingang aan het Zwarte Pad.

Precies om half 3 arriveerde de colonne van 15 rolstoelers met hun 15 begeleiders bij de ingang van de natuurtuin, opgewacht door IVN gidsen Jenny Heemskerk en Hans van Dam.

Na een welkomstwoord ging de stoet langs de heemstrook, waar een bloemenveld te bewonderen was die men alleen nog kent van de oude landschapschilders. Combinaties met klaprozen, margrieten en korenbloemen. Natuurlijk was er veel meer te zien. Zoals de ‘paardenbloemen op steeltjes’, echte naam groot streepzaad. We zagen ook de naar de zon gerichte paarse morgenster, de diep roze kleur van bermooievaarsbek en de rode dagkoekoekbloem.

In de colonne ook oud boomkwekers die volop vragen stelden en, voor zover wij het wisten, ook antwoord kregen. Na de bloemenroute werden de rolstoelers door het grind moeizaam naar het achterste deel van de natuurtuin getrokken. Omdat het voor onze deelnemers met hun beperking niet mogelijk was over de smalle stroken in de kruidentuin te komen hadden we vooraf een flink aantal kruiden geplukt en in potjes water gezet. Zo kon men ruiken naar de geur van marjolein, rozemarijn, knoflook, bieslook, proeven van de drop plant (anijsnetel), de geur opsnuiven van echte kamille, roomse kervel, munt, tijm, citroenmelisse en er werd verteld dat je viooltjes gewoon kunt eten.

Natuurlijk ging de colonne nog verder naar achteren, om te zien hoe de groentetuin en de fruithoek er bij stond. Na de Natuurtuin deden we een rondje over het heempad waar de kleine karekiet te horen was en er werd vertelt over de bloemen, hun eetbare en geneeskrachtige eigenschappen.

 

Na ruim een uur ging iedereen in colonne terug naar FloraVita waar onder het genot van een kop koffie nog werd nagepraat. Vertegenwoordigers van het zorgcentrum bedankten de gidsen voor de fijne natuurbeleving dichtbij huis en ook de gidsen hadden het fijne gevoel dat we de bewoners met beperking en hun begeleiders een gouden middag hebben bezorgd. Dit was grijs, groen en gelukkig in optima forma, maar dan op onze manier  beperkten met hulp in de natuur meenemen in de natuur zelf.

Op vrijdag 16 juni doen we dit nogmaals met een andere groep van FloraVita.

 

Hans van Dam.