Alphen aan den Rijn
Natuur
woensdag06apr2022

Hoe kwam de natuur de winter door 26 maart 2022

Een prachtige lentedag omlijst de eerste excursie 2022

Na een paar droge zonnige voorjaarsweken van de meest zonovergoten maand maart sinds de telling, hadden wij het geluk de eerste corona regelvrije wandeling sinds twee jaar te kunnen doen. Met publicatie in de Gouwe Koerier, publicaties in sociale media van het IVN en meeliften op de promotie van PReT (Platform voor Recreatie en Toerisme) was de situatie optimaal. Het lukte ook om mijn nieuwe buren mee te krijgen op deze lentewandeling. Zij hadden de route al vaker gelopen, maar kijken nu met heel andere ogen naar hetgeen in het Zwarte Padgebied Boskoop groeit, bloeit, beweegt, zingt en steeds weer boeit.

Het thema van de wandeling op zaterdag 26 maart was: Hoe kwam de natuur de winter door?

Dat hoefden we niet meer uit te leggen, de natuur liet zich al in volle glorie zien, was zelfs drie weken voor op haar schema. We konden meteen overstappen op het volgende thema: Stinsenplanten, dit zijn vooral bol - en knolgewassen. Stinsen betekent ‘oud stenen huis’, het woord stamt uit Friesland en komt uit de 16e en 17e eeuw,  toen handelsreizigers op terugweg uit zuid en oost Europa deze vroegbloeiende planten meebrachten. Er ontstond een levendige handel met als belangrijkste afnemers: landheren, monniken, boeren en de adel. De vroeg bloeiende planten uit zuidelijker streken waren geliefd in onze nog kale tuinen, boomgaarden en landgoederen. Zo ontstond een stinsenmilieu, dat nog steeds te vinden is bij kastelen en herenhuizen en behoort tot het cultureel erfgoed in ons land. Je vindt het ook in heemtuinen, zoals het Zwarte Pad.

Welke soorten tot de stinsenplanten behoren, is geen vast gegeven. Er is een voortdurende ontwikkeling, een grijs gebied (cultuur variëteiten die verwilderen). Globaal kun je stellen dat stinsenplanten zich kunnen vermeerderen met zaad, via wortels, bollen, knollen en een vaste plek innemen in ons klimaat. Planten van een stinsenmilieu zijn o.a. sneeuwklokjes, krokus, daslook, sneeuwroem, oosterse en blauwe anemoon, lenteklokje, narcis en kievitsbloemen. Aanbevolen is de Basisgids Stinsenplanten, te bestellen bij de KNNV Uitgeverij.

 

Grote bonte spechten volgden ons.

Het weer lokte ook vogels. Al kort na de start zagen we drie grote bonte spechten een kiekeboe spelletje spelen. Klevend tegen boomstammen vlogen ze van de ene naar de volgende boom. Toen we een half uur later een kilometer verder waren, zagen we hetzelfde schouwspel van drie spechten in kolossale Metasequioa’s in het Schoolakkerbos. Ze moeten ons gevolgd zijn (of wij hen). Verder tijdens onze wandeling ook volop activiteit van meerkoeten, waterhoentjes, futen en zangvogels, zoals vink, roodborst, zanglijster, merel, kauw en winterkoninkje. De lente was voor 100% onze begeleider. Ik schrijf dit eind maart,