Alphen aan den Rijn
Paddenstoelen
dinsdag03okt2017

Het experiment van Gerard

Natuurgids Gerard Been onderzoekt of er mensen afkomen op een excursie door-de-week.

Hij kiest paddenstoelen als onderwerp en organiseert een excursie op donderdagmorgen naar het Weteringpad. En zie…. een leuk groepje van 12 deelnemers in alle leeftijden verzamelt zich bij de start.

Gewaarschuwd voor nat en hoog gras gaan we met broek-in-de-laarzen op pad naar onze eerste vondst. Nou… ónze vondst? Gerard wijst ons op kleine bruinige paddenstoeltjes tussen brandnetels en vermolmde stronken. Verdraaid ja, daar staan ze, en daar nog méér en iets verderop weer andere. We zouden er zó voorbijgelopen zijn of ze vertapt hebben. Dat vertrappen is niet erg, zegt Gerard. De paddenstoel is de vrucht, zoals de appel aan een boom. Als je de appel plukt, leeft de boom gewoon door. Zo gaat het ook bij paddenstoelen, maar de ‘plant’ zit onder de grond, in de vorm van myceliumdraden. Ze hebben een ‘plus’- of een ‘min’-gen. Contact tussen beide draadsoorten is nodig om vruchten = paddenstoelen te produceren.

been

Zonder schuldgevoel over vertrappen, banjeren we over de eilandjes naast het Weteringpad. De gitzwarte galloways en hun kalfjes bekijken ons onderzoekend en grazen dan snuivend verder. Intussen zien, voelen en ruiken we Judasoren op vlierstruiken. Op dood hout groeit een bundel zwarte houtskoolkogelzwammen en verderop een rij spierwitte geweizwammetjes. Gerard geeft intussen uitleg over paddenstoelen met plaatjes onder de hoed en over zwammen met buisjes aan de onderkant. Dat kunnen we allemaal duidelijk zien door het ’selfie’-spiegeltje dat Gerard onder de paddenstoelen steekt. En dan is er nog een soort dat eruit ziet als bruin bolletje of aardappel, de ’bovist’. De groep is zó in de ban van het speuren naar paddenstoelen dat we uiteindelijk zo’n 30 soorten ontdekt hebben. Gerard heeft niet alleen onze interesse gewekt, maar ons ook leren kijken! Zijn proef is dus in twee opzichten geslaagd.

Volgende paddenstoelenexcursies

za 28 okt. 10.00 – 12.30 uur Paddenstoelen in het Gouwebos (voor alle leeftijden), gratis

zo 29 okt. 14.00 – 16.00 uur Paddenstoelen bij Bowling Alphen (voor alle leeftijden) gratis

Kijk ca 10 dagen tevoren op ideze website of op facebook.com/ivn.alphenaandenrijn