Alphen aan den Rijn
Recreatie
maandag13feb2017

Grijs, Groen en Gelukkig

Een koffer vol natuur

Vol spanning keken de twintig deelnemers uit naar de natuurkoffer tijdens de informatieavond Grijs, Groen en Gelukkig. Wat zou er in zitten en is het goed te gebruiken bij activiteiten voor ouderen en mensen met een beperking.
De eerste koffer werd overhandigd aan Corry Dierdorp, pr-vrouw van het IVN Alphen aan den Rijn.
Ook de IVN afdeling Nieuwkoop ontving eenzelfde koffer.
Eindelijk was het moment daar dat de koffer open ging. Daar verscheen een schat aan materialen om met mensen, die nauwelijks nog buiten komen om allerlei redenen, de natuur te beleven. Door de geur van lelietjes-van-dalen te ruiken, komt er een gesprek op gang over trouwboeketten.
Vroeger zaten deze bloemen altijd in je trouwboeket. En de geur van kaneel doet de mensen denken aan appelmoes en appeltaart met vaak een mooie herinnering. Maar luister ook eens naar het geluid van een vogel en bekijk de vogel van een foto. Per seizoen zijn er legio mogelijkheden om de natuur binnen te brengen. Iedereen heeft daar wel een idee over. De koffer kan per seizoen aangevuld worden met materialen uit de natuur.

De bedoeling is dat zorgprofessionals, mantelzorgers, omwonenden en IVN natuurgidsen op deze manier de mensen die weinig of niet buiten komen weer in contact brengen met de natuur. Dit alles om hun welzijn te vergroten.

Grijs, Groen en Gelukkig is een initiatief van IVN Nederland. Met dit project wil het IVN ouderen stimuleren herinneringen van vroeger op te halen en een praatje te maken.
Peggy van Hemessen van verpleeghuis Oudshoorn gaf voorlichting over hun cliënten. En Tonneke Hoetink van Stichting Philadelphia vertelde hoe de vrijwilligers hun cliënten het best kunnen benaderen. Dit was een welkome aanvulling voor de deelnemers van de avond. Achtergrondinformatie en tips zoals: tel je kastanjes, dan heb je er controle over en kan niemand er in stikken. Maar ook hou de activiteit kort, de tijdsspanne van de cliënten is maar heel kort. En wees duidelijk in je opdrachten.

De avond vond plaats op 6 februari 2017 in het bezoekerscentrum
De Veenweiden te Alphen aan den Rijn.