Alphen aan den Rijn
Natuur
zondag06sep2020

Goed gevulde Natuurapotheek

 

Geneeskrachtige planten

Zaterdag 29 augustus 2020

 

Buienradar gaf aan dat het een groot deel van de ochtend droog zou blijven.

De gids verwelkomde de eerste deelnemers bij ons startpunt, kinderboerderij de Contactweide.

Aan zes deelnemers werden lijsten uitgedeeld voor deze interactieve wandeling, elke lijst vastgeniet op een verschillende pagina. Dat vastnieten van de bladzijden bleek een slimme strategie, zo werd onnodig zoekwerk voorkomen. De bekende aanwijsstok van de gids werd tevens als afstandsmiddel gebruikt (stok + arm = 180 cm).  De gids wees met stok de plant aan, deelnemers die de betreffende plant op hun bladzijde hadden staan noemden de werking. Deze vorm, die eerder werd toegepast bij de vorige excursie eetbare planten, werd zeer gewaardeerd.natuur

Er was gemaaid, de berm van het Zwarte Pad en het bloemenveld Schoolakkerbos. Maar er bleef genoeg over op de niet gemaaide stukken. Zelfs bij het startpunt hoefden we ons maar om te draaien en daar stonden er al een aantal, Canadese fijnstraal, brandnetel, cichorei, klit, peen, klaversoorten, heelblaadjes en veel meer. Fraaie wolkenpartijen vormden zich in het westen,

 

het tempo werd er ingezet om eerst het verste deel te bezoeken, het Heempad. Daar stonden in volle bloei het wilgenroosje, Koninginnekruid, moerasspirea, smalle weegbree en echte kamille. Die laatste plant helpt tegen verkoudheid (bloemhoofdjes trekken in thee). Natuurlijk zagen we meer, bedelende jonge futen, een opvliegend groepje putters die zich tegoed deden aan de vele zaden op de Linnaeuskade.

natuur

Intussen groeiden de ‘popcornwolken’ uit tot donkere wolkenpartijen. Goed dat we de vaart erin hadden gezet, want bij het afscheid nemen gingen de sluizen open, na een droge wandeling zullen sommigen toch nog met een nat pak zijn thuisgekomen.

Alle deelnemers kregen na afloop de complete lijst mee naar huis om – na het verwijderen van de nietjes – het zeven pagina’s tellend document in z’n geheel te bezitten. Een geslaagde excursie.

 

Hans v Dam