Alphen aan den Rijn
Landschap
zondag05nov2017

Gewoon lekker zagen!

“Gewoon lekker zagen!”, was het antwoord van Maxime en Ilse, twee jonge meiden van begin twintig, op de vraag waarom zij op de Spijkerboorsekade meededen aan de Natuurwerkdag 2017. Deze dag wordt jaarlijks begin november gehouden. Deze dag wordt in de provincie Zuid-Holland georganiseerd en ondersteund door de Groene Motor.

Meer dan dertig volwassenen en vijftal kinderen zetten zich in om de Spijkerboorsekade te Boskoop, een oude houtwal die vroeger de kwetsbare kwekerijen beschermde tegen de wind, onder handen te nemen. Ook werden de wandelpaden met vele kilo’s zand, per boot vervoerd, weer opgehoogd.
Al dertig jaar werkt de werkgroep Vrijwillige Landschapsbeheer van IVN Alphen aan den Rijn met succes aan het behoud van deze kade met geriefbosjes en kleine weidepercelen. Door hun werk blijft ook de wandelroute begaanbaar voor de vele wandelaars uit heel Nederland.

vlb

Met het nieuwe gereedschap, deze aanschaf is mogelijk gemaakt door het VSB Fonds Alphen aan den Rijn en de vouchers van de Groene Motor, was het werken nog veel leuker. De Japanse zagen, takkenscharen, professionele snoeischaren en een accu kettingzaag werden met applaus ontvangen. De zagen gleden door de boomstammen. De bijzondere Japanse zagen zijn vooral geschikt voor mensen met minder kracht en kinderen.  “Het is de beste schaar van de wereld. Kijk maar, ik kan er takken van 5 cm rond mee doorknippen!”, vertelde een van de vrijwilligers trots. Manuel en Jasmijn (7 en 10 jaar) deden enthousiast mee. Zij sjouwden de wilgenstammen weg, die hun vader omzaagde, maar leerden gelijk ook met de zaag en takkenschaar om te gaan.

Coördinator van de werkgroep Vrijwillig Landschapsbeheer van IVN Alphen aan den Rijn, Wim Dieho was aan het einde van de werkdag dan ook bijzonder trots op het resultaat. De kade ligt er weer prima bij.