Alphen aan den Rijn
Natuur
zondag18okt2020

'Geweldige avond, zomaar in ons eigen Alphen aan den Rijn'.

Vleermuizen spotten in het Zegersloot gebied
Vrijdag 2 oktober 2020

Nog even wachten, en de groep waarmee we op avontuur gaan is compleet. Dick vertelt ons nog even wat interessante weetjes over vleermuizen, Gerda laat ons een opgezet exemplaar van een gewone dwerg vleermuis zien. Het wordt al donkerder en er fladderen al wat vleermuisjes boven het IVN gebouw rond.

vleermuizen

Met zaklampen, gidsen en bat-detectors gaan we op pad. Onderweg ratelen de bat-detectors wat af, maar ja, zij vangen meestal de signalen van boomsprinkhanen op.
Aangekomen bij de oversteekplaats van de kromme Aar, vertelt Dick ons dat we straks toch echt vleermuizen zullen waarnemen. Spannend! Bij het meer slaan de bat-detectoren op hol. De vleermuizen vliegen ons om de oren, en je weet niet waar je kijken moet. De vleermuizen lijken roze vogeltjes door de verlichting. En verzorgen een spectaculaire vliegshow.

Als klap op de vuurpijl zien we ter hoogte van het Chinees Palace een paar Laatvliegers in hun vlucht, die je kan herkennen aan hun vlucht. Het was een geweldige avond, zomaar in ons eigen Alphen aan den Rijn.

Wouter Verveen