Alphen aan den Rijn
Overig
maandag22mei2017

Gelukkig Groen en Grijs

Een mooie wandeling beleeft met onze overburen van Zorgcentrum FloraVita in Boskoop

Bewoners van Zorgcentrum FloraVita zien regelmatig vrijwilligers aan het werk op Natuurtuin de Veenmol en Heempad Verlaan Boskoop. Vroeger, toen het nog schooltuin was en ik er een baan had, hadden bewoners geen weerbericht nodig. Ze zagen aan mijn kleding hoe het weer was. Dikke jas en muts op, dan was het winter, jas uit, begon de lente, trui uit werd het warm, korte broek nog warmer, zwembroek, dan was het tropisch. Ik hoor de verhalen nog weleens, ik was de weerman. Onlangs nam Betty Heinsbroek contact met me op, of een wandeling met bewoners mogelijk was. Natuurlijk, zelden zeg ik nee als het over natuur gaat. Betty zou zorgen voor een aantal begeleiders, de meeste bewoners zijn niet mobiel, de meesten zijn rolstoelgebonden.

GRIJS

Het animo van grijs om zich naar buiten te begeven om het groen te beleven groeide.  Een colonne van 15 rolstoelers + begeleiders staken de spoorweg overgang over en kwamen het pad van de Veenmol op. Opgewacht door Hans van Dam en mede vrijwilligers Anja Peltenburg en Wil Zandvliet. Arie van der Schoor deed het openingswoord en vertelde iets over de totstandkoming van de natuurtuin. Daarna nam Hans van Dam de groep mee naar de kruidentuin die al aardig kleur, geur en vorm begint te krijgen. Er werd geroken en geproefd, van anijsnetel (dropsmaak), bieslook, tijm, pepermunt enzovoort. Vertelt over de medische werking van een aantal planten. Ook het kraambed van Vrienden van het Heempad werd bekeken, ondanks dat jonge plantjes nog nauwelijks te zien waren door het koude aprilweer. Arie vertelde over de functie van de heesters en vertelde trots over het ooievaarsnest. Alleen ooievaars zijn nog niet gesignaleerd. Hans wist wel hoe dat kwam “ze hebben te weinig werk, er wonen teveel bejaarden in de buurt”. Lachen natuurlijk. Na de Veenmol gingen de rolstoelers met begeleiders via de vlonderbrug naar het Heempad. Dat was wel moeilijk om de langgerekte groep hoorbaar te informeren. Gelukkig waren ook Wil en Anja aanwezig om vragen te beantwoorden. Hier werd belangstellend gekeken naar de nog bloeiende dotterbloemen, vooral de fraaie gouden kronen van het moeraswolfmelk kreeg bewondering. Het blad van zilverschoon werd als een sieraad ter hand genomen. De functie van de ratelaar in het gras werd uitgelegd. Hier werd niet geproefd, het is een pad waar honden lopen. Zwanen en eenden met jongen, bejaarden die nauwelijks nog buiten kunnen komen straalden geluk uit om dit buitenkansje te beleven. Er werd zichtbaar genoten van al het prille moois op het Heempad en geluisterd naar de uitleg van de gidsen. De colonne keerde zich om aan het eind van het Heempad, voor rolstoelers is de hoge brug aan de ringdijkkant een obstakel.

Terug bij de Veenmol kwamen de koffiekannen voor de dag en werd nog wat nagepraat over deze geslaagde middag. De welzijnswerkers van Zorgcentrum FloraVita vinden het zeker voor herhaling vatbaar. Dit was Grijs, Groen en Gelukkig in omgekeerde volgorde, bejaarden werden even uit hun vaste beperking gehaald en buiten getrakteerd op een gezonde dosis natuurbeleving. Kansen voor het project GGG liggen hier zeker wel, maar ja, de natuur naar binnen halen en dan vertellen, daar zijn andere vaardigheden voor nodig. We gaan het onderzoeken. .

Hans van Dam, Boskoop, 22 april 2017.

De foto’s zijn gemaakt door Arie van der Schoor.