Alphen aan den Rijn
Vogels
maandag23okt2017

Excursieverslag Vogelweekend Texel.

Van 13 tot en met 16 oktober 2017

Vrijdag 13 oktober

Op vrijdag 13 oktober werd er even voor 09.00 uur verzameld op de parkeerplaats om richting Texel te vertrekken.  Omdat we een weekendlijst met vogelsoorten maken, begon het tellen hier al en werden soorten als pimpelmees, heggenmus en halsbandparkiet genoteerd.

Een plan voor de eerste stops in de kop van Noord-Holland werd besproken en vanuit de auto kwamen al flink wat soorten op de lijst.

In de Wieringermeer waren een aantal akkers onder water gezet en hier werden de laatste tijd leuke vogels gezien. Helaas was de goede akker nu grotendeels opgedroogd, maar flink wat kwikstaarten, waaronder twee grote gele, wat bonte strandlopers, een groenpootruiter en een oeverloper waren toch erg leuk. Een late boerenzwaluw maakte een rondje over het veld. Even later kwam een strandloper in beeld die we niet meteen thuis konden brengen. Na wat zoeken en discussiëren bleek het om de gestreepte strandloper te gaan, de eerste zeldzame soort van het weekend.

Vervolgens richting de IJsselmeerdijk waar in de Dijkwielen tussen de honderden kuifeenden naar toppers gezocht werd. Voor het zover was, werden we verrast door een groep baardmannetjes die zich even goed lieten horen en zien, maar verder nogal last hadden van de harde wind. Ook het zoeken naar de topper leverde resultaat op met enkele losse exemplaren tussen de vele kuifeenden.

Bij de Dijkgatsweide konden we de eerder gemelde grauwe franjepoot niet vinden en waren het vooral de vele ganzen en eenden die opvielen.

Een korte wandeling bij de haven van Den Oever zorgde ervoor dat we flink uitgewaaid waren en op afstand waren grote groepen steltlopers op het wad te zien.

Via de noordelijke polders met o.a. lepelaar en grote zilverreiger richting Den Helder, waar we meteen de boot op konden voor de korte overtocht naar Texel.

Na aankomst meteen linksaf richting De Petten en de Mokbaai. Het was laag water dus veel vogels in de Mokbaai met o.a. rosse grutto, zilverplevier, pijlstaart en brilduiker.

texel

 

Vuurtoren De Cocksdorp (Jeroen Verburg)                         Kokmeeuw (Hans Takke)

Vervolgens richting de Waddenkant waar volop plasjes te vinden zijn die voor de vogels zijn aangelegd. Goed nieuws, want op diverse plekken werden nieuwe plasjes en schelpeneilandjes gecreëerd om de vogels nog meer kans te geven.

Bij Ottersaat zagen we groepjes kluten, wintertalingen en smienten maar vanaf het erachter gelegen Dijkmanshuizen werd via de speciale appgroep een grauwe franjepoot gemeld die wij even later ook in de kijker hadden, samen met een kleine strandloper.

Iets noordelijker langs de Waddendijk stopten we bij de IJzeren Kaap, maar de wind zorgde voor hoge golven waarin de weinige vogels vaak verdwenen. Het zoeken werd toch beloond met een ijseend, eider en enkele kuifduikers.

Inmiddels was het al vrij laat in de middag en dus gingen we de sleutel van ons huisje op Prins Hendrik ophalen. Na het uitladen van de bagage was het tijd om boodschappen te doen, maar op de route naar de winkel zat een fraaie roodhalsgans tussen de brandganzen, een reden voor een extra stop dus. Deze avond was hij matig te zien, maar de dagen erna steeds beter.

Terwijl een aantal mensen boodschappen deden, zagen de andere deelnemers nog een wilde zwaan en een bladkoning.  ’s Avonds gezellig gegeten bij onze favoriet: De Rog in de Cocksdorp, waar één van de deelnemers al herkend werd door de serveerster ….

Zaterdag 14 oktober

Een dag die bewolkt zou verlopen, maar toch al heel snel zonnig werd. De voorbode van steeds mooier en warmer weer. Na het ontbijt eerst een rondje over het park, waar bleek dat er nog weinig kleine zangvogels waren.

De roodhalsgans liet zich goed zien en bij Dorpzicht liet de bladkoning zich meteen horen toen we de auto uitstapten. Het zien was wat lastiger en een tjiftjaf deed zijn best om de vogelaars voor de gek te houden.

Een wandeling door De Tuintjes op de noordpunt leverde meerdere roodborsttapuiten op, maar verder was het opvallend stil. Op de app kwamen meldingen van twee hoppen op vakantiepark De Sluftervallei en even later waren wij hier ook op zoek. De vogels waren echter gevlogen naar de plek waar wij net vandaan kwamen …

Meerdere vogelaars waren op zoek en zo kwam ook het bericht dat er barmsijzen in het bos zaten. Na wat zoeken werd een mooie kleine barmsijs gevonden, samen met wat putters en sijzen.

texel

Sfeervol Texel (Hans Takke)                               Kleine Barmsijs (Hans Takke)

Even discussie wat we moesten gaan doen:  richting de Staatsbossen voor grote kruisbek, de hop nogmaals proberen of een sneeuwgors even verderop?

Allereerst maar de sneeuwgors die aan het eind van de weg bij de strandopgang zou zitten. Dit werd een makkie, de fotografen lagen al om het beestje heen. De sneeuwgors trok zich er niets van aan en was rustig voedsel aan het zoeken terwijl de vogelaars genoten.

Vervolgens terug naar de noordkant voor de hop. Op de app diverse berichtjes dat hij zich telkens verplaatste en toen wij aankwamen bij de Robbenjager was hij net weer De Tuintjes ingevlogen.

Na wat lopen werd door sommigen een eerste glimp opgevangen, maar hij bleef zich verplaatsen. Lastig beest …. tot hij even later blijkbaar een goede plek had gevonden om voedsel te vinden. Midden op het pad liet hij zich schitterend zien en regelmatig gooide hij met z’n lange snavel  een prooi in de lucht om vervolgens met open bek op te vangen.  Alle vogelaars tevreden!

texel

Sneeuwgors (Jeroen Verburg)                                      Hop (Jeroen Verburg)

Net voor het Texelweekend werd Nederland getrakteerd op een kleine invasie van grote kruisbekken vanuit het noorden. Ook op Texel was een groepje aanwezig in de Staatsbossen en dus moesten we deze ook proberen om op onze lijst te krijgen. De plek was niet moeilijk te vinden met vele vogelaars die op wacht stonden. Al bij aankomst zat een kruisbek in een hoge boom, maar onduidelijk of dit een gewone kruisbek of een grote was. Niet veel later zaten er 9 kruisbekken. Enkele omstanders waren overtuigd dat het grote kruisbekken waren, maar de groep verderop was resoluut:  dit zijn gewone kruisbekken. Natuurlijk ook een hele mooie soort. De verschillen zijn maar klein en dus blijft het altijd lastig.

Waar we gisteren een grauwe franjepoot hadden gescoord, bleek nu in het plasje ernaast zijn ‘neefje’ de rosse franjepoot te zitten.  Het drukke beestje liet zich door de kijker goed bekijken. Leuk om de twee franjepoten zo dicht bij elkaar te zien.

’s Avonds gegeten in De Koog, waar de bediening op z’n minst gezegd bijzonder was.

Zondag 15 oktober

’s Ochtends  vertrokken voor een wandeling in De Slufter, toch wel één van de mooiste gebieden van Texel. Echter op een zonnige zondag in de herfstvakantie ook een echte toeristentrekker, dus wees op tijd om niet in de massa terecht te komen.

De hoop was gevestigd op de strandleeuwerik en eenmaal aangekomen bij de geul kwam net een appje binnen dat ze gezien werden. We kregen ze dus erg makkelijk aangereikt en na eerst twee exemplaren, zagen we later vijf stuks. Helaas altijd wat schuw, maar oh zo mooi.

texel

Zwarte roodstaart (Martijn de Jong)                                         Strandleeuwerik (Martijn de Jong)

Verder veel bontbekplevieren en een aantal fraaie kleine zilverreigers.

Vanaf de telpost bij Paal 15 werden wat leuke langsvliegende zeevogels gemeld, maar hiervoor kwamen we eigenlijk net te laat. Met wat zoeken werden wel diverse roodkeelduikers, jan-van-genten en zwarte zee-eenden gevonden. In het duingebied lieten een aantal boomleeuweriken zich horen en zien, exact op dezelfde locatie als vorig jaar.

Het gebiedje van de grote kruisbek was dichtbij, dus een nieuwe poging. Het zonnetje en de temperatuur was heerlijk, maar de kruisbekken hadden er geen zin in. Het was dus vooral bijpraten, zonnen en kijken naar de bruinrode heidelibellen die soms op ons kwamen zitten.

De gisteren ontdekte casarca was nog steeds aanwezig en wilden we ook graag toevoegen aan onze Texel-lijst. Na wat rondrijden en turen werd deze gevonden tussen de nijlganzen. Via de Waddendijk weer noordwaarts en net toen we bij de IJzeren Kaap langsreden werd een melding verstuurd dat er een ijsduiker in nog bijna zomerkleed aanwezig was. Deze was ’s morgens al een keer gemeld, maar daarna zag niemand het beest. Nu hadden we mazzel en was hij goed te zien. Eerst op redelijke afstand, maar daarna steeds verder weg. De ijsduiker komt in de winter vaker voor in Nederland, maar dit kleed is wel behoorlijk uniek.

Het vogelinformatiecentrum van Marc Plomp in De Cocksdorp stond ook nog op onze bezoeklijst, dus maar even die kant op. Meerdere mensen lieten de kijker even goed schoonmaken en verder konden we ons vermaken met het kijken door de nieuwste telescopen en was er een mooie verzameling van opgezette vogels. Erg bijzonder om dan het grootteverschil te zien van de diverse beesten.

Door een melding van een vaal stormvogeltje nabij de ijsduiker toch maar even terug naar deze locatie, maar dit werd een moeilijk verhaal. Het is een klein vogeltje, erg wendbaar en op grote afstand en ondanks aanwijzingen van andere vogelaars werd deze maar door een enkeling gezien en konden we deze niet aan onze groepslijst toevoegen. De tapuit echter wel.

Waar gaan we dineren? Toch maar weer naar De Rog, waar de champignons uit de oven weer vaak besteld werden.

Maandag 16 oktober

Is het nu midden oktober of zitten we in de zomervakantie met maar liefst 23 graden?

Na het ontbijt de boel opruimen en de spullen weer in de auto. Daarna nog lekker een paar uurtjes vogelen.

De grote kruisbek moet toch een keer lukken hoor en na eerst even rondgevlogen te hebben, gingen 10 stuks in de kale bomen zitten. Geduld wordt dus toch beloond!

texel

VWG in De Slufter (Jeroen Verburg)                  Grote kruisbek (Jeroen Verburg)

Ook nog maar even naar zee en bij de strandopgang was een mooie zwarte roodstaart aanwezig.

Op het strand een flinke groep drieteenstrandlopers, in de branding twee grote sterns en verder op zee enkele zeekoeten, roodkeelduikers en visdief.

Een poging tot het vinden van bonte kraai mislukte en ook de bladkoning had er met het mooie weer geen zin in. Tussen de bessen wel een groepje koperwieken met ook een kramsvogel erbij. Sommige jaren zijn deze massaal aanwezig, maar nu moesten we toch aardig ons best doen.

Tijd om richting de boot te gaan en vervolgens richting Alphen.

Het was een heerlijk weekend op Texel met mooi weer, gezelligheid en 118 vogelsoorten.

Tot volgend jaar!

texel

Roodhalsgans (Jeroen Verburg)               Kramsvogel (Jeroen Verburg)

soortenlijst Texel