Alphen aan den Rijn
Paddenstoelen
maandag23okt2017

Excursieverslag Kromme Aar de winter in.

Zondag 8 oktober werd een rondje Kromme Aar gelopen met Dick als gids van IVN. met nog 5 andere mensen verzamelde  wij ons bij de Vlinder.

Dick nam ons mee vanaf het bezoekerscentrum de Vlinder naar een boom en gaf uitleg over verschillende korstmossen die op een boomstam zaten. Met een loepje waren de korstmossen heel goed te zien, ik wist niet dat ik dat zo heel goed kan zien. Daarna liepen we verder over  een bruggetje en kregen we uitleg hoe en waarom de bomen de bladeren laten vallen. Ter hoogte van de twee speeltuintjes zagen we al veel paddenstoelen. Op dat moment waren de Vlinders met IVN ook op zoek naar paddenstoelen en een van de begeleiders lieten ons een Judasoor zien, nadat we een foto van hebben gemaakt zijn we verder gelopen door het bos. Daar hebben we meer uitleg gekregen over nog meer verschillende paddenstoelen die we onderweg tegenkwamen.

paddenstoelen

Tijdens de uitleg over een Hazelaar zag een van de andere mensen een gal zitten op een blaadje van de zomereik, Dick had er eentje voor ons opengesneden en uitleg over gegeven, dat vond ik erg interessant.

Eenmaal aangekomen bij de Kromme Aar hebben wij veel informatie gekregen over de geschiedenis van dit gebied. Op het moment dat wij over het dijkje liepen werd ons verteld dat als er een boom omvalt water door de dijk breekt, gelukkig hebben ze daar al rekening mee  gehouden en iets verder op al opgehoogd. We zagen een paar kuifeenden, krakeenden en wilde eenden. Ook een waterhoen hebben we gezien en die had ik aangewezen. Op een gegeven moment stopten we bij een plantje met witte bloemetjes, een witte dovenetel. Dick liet mij als eerste de nectar proeven,  zonder dat ik wist wat het was. Na een klein beetje nectar te hebben opgezogen schrok ik ontzettend. Het was een hele zoete smaak. De andere moesten hierom lachen maar ik lachte zelf ook om. Ik heb die zoete smaak lang in mijn mond gehad.

Op de terug weg richting de Vlinder stopten we nog even bij een omgevallen boom vlak bij de parkeerplaats, daar heeft een ijsvogel zijn nest gehad. Of die daar nu ook weer zit weten we niet.

Ik vond het heel erg leuk dat ik mee ben gegaan met deze excursie.

Het was heerlijk weer en een gezellig groepje om deze excursie mee te lopen. Ik heb veel geleerd van Dick wat ik maandag daarna had verteld in de klas. Ook de andere mensen hebben mij wat uitgelegd onderweg,  dat vond ik erg leuk.

Heel erg bedankt.

Groetjes, Danny Balkenende (10 jaar)