Alphen aan den Rijn
Duurzaamheid
donderdag12okt2017

Excursie over Compostering van ons GFT afval bij INDAVER

Op zaterdag 30 september heeft INDAVER Alphen aan den Rijn aan 21 personen een prachtige uitleg gegeven hoe ons GFT afval verwerkt wordt tot bruikbare producten zoals  compost, groen (aard)gas en CO2

indaver

Het GFT afval wordt doordeweeks aangevoerd en verwerkt. Per jaar komt er 75.000 ton binnen. Per dag is dat gemiddeld 300 ton GFT afval dat direct verwerkt wordt. Het afval komt uit onze omgeving.

Om een kwalitatief hoogwaardig eindproduct te krijgen is het van belang dat de aanvoer schoon is. Daar mankeert nogal eens wat aan. Het glas, plastic, stenen en andere verontreinigingen moeten er uit gehaald worden, wat moeilijk en kostbaar is.
Het binnen komend GFT afval wordt gesorteerd en verkleind. gesorteerd en verkleind.
Het fijne materiaal gaat op een transportband naar de Bio Power (vergistings-)installatie. Het grove materiaal wordt met een shovel naar de composteervakken gebracht. Het gesorteerde houtachtige materiaal gaat als biomassa naar een biomassa energie centrale om te dienen als brandstof voor elektriciteitsopwekking.

indaver

Hoe werkt het proces om van GFT-afval groen gas te maken.

Er zijn 2 vergisters die het GFT afval verwerken. Het fijne GFT afval gaat aan de voorzijde de vergister in. Onder voortdurend roeren is na 24 dagen het GTF afval aan het einde van de vergister.
De vergister wordt op 55 graden gehouden door warm water in de wanden. Door het afbreken van het GFT afval door bacteriën ontstaat biogas. Aan het einde van het vergistingsproces blijft een reststof over, digestaat. Dit digestaat blijft deels achter in de vergisters om de bacteriepopulatie in stand te houden en wordt deels teruggevoerd naar de composteervakken om gemengd met het grove GFT-afval omgevormd te worden tot compost.
De Bio Power installatie werkt 24/7 alle dagen van het jaar.
Er wordt maximaal 5 miljoen m³ groen gas per jaar geproduceerd in deze installatie.
Daar kunnen ongeveer 3.000 huishoudens een jaar lang op koken en hun huis op verwarmen.

Hoe werkt composteren van GFT-afval naar vruchtbare grond

Er zijn 23 compostteervakken. De zijkant is een betonnen muur. Van boven open en de vloer is een roostervloer met daaronder een kelder. Lucht wordt van onder door het GFT afval getrokken om het verteringsproces opgang te brengen en te houden. Hierbij loopt de temperatuur vanzelf op. Dit proces wordt nauwgezet gevolgd om zeker te stellen dat  de temperatuur tenminste gedurende 72 uur 55 graden bedraagt. Deze temperatuur is nodig om alle zaden, schimmels en bacteriën te doden.

Na 2 weken wordt het compostteervak leeg gehaald en gezeefd. De kleine fractie wordt afgevoerd als compost die wij in tuincentra kunnen kopen. Te grote fracties gaan nogmaals naar een compostteervak en doorlopen opnieuw het composteerproces.
Na het zeven  worden stenen, glas, plastic en andere verontreinigingen uit het compost gehaald. Dit wordt als afval afgevoerd.

Tijdens het composteren komen er geuren vrij die ruiken alsof u de klikobak opent. In de fabriek zit een luchtbeheerssysteem dat de productiehal op onderdruk houdt zodat er geen vervuilde lucht naar buiten gaat. De lucht wordt gereinigd met behulp van een biofilter om geuroverlast voor de omgeving tot een minimum te beperken.

Zo wordt bij Bio Power Alphen aan den Rijn GFT-afval omgezet in waardevolle producten als groen aardgas, compost en vloeibare CO2 dat gebruikt wordt als groeibevorderaar  in de tuinbouw en als koelmiddel tijdens transport.

INDAVER is een bedrijf dat toonaangevend is in duurzaam afvalbeheer.
Wil u meer weten over de vergister of INDAVER kijk dan op www.indaver.nl