Alphen aan den Rijn
Biodiversiteit
donderdag21jul2016

Ervaringen biowalk door deelnemers

 3 augustus 2016

IVN Alphen aan den Rijn en de Oogvereniging hebben woensdagmiddag 3 augustus weer een wandeling voor visueel beperkten door Boskoop georganiseerd.

Gelukkig was het heerlijk wandelweer. We verzamelden bij Grand Café Roos. Door wat afzeggingen waren er maar 4 deelnemers, ieder met een buddy  en 2 IVN-natuurgidsen. Bij een heerlijk kopje koffie maakten we met elkaar kennis en werd er iets verteld over de wandelroute. IVN-er Hans van Dam liet ons in 2 uur ervaren, dat er midden in Boskoop veel bijzondere plekjes zijn. Wat dacht u van het Heempad met zijn vele soorten wilde beplanting, het Peppellaantje zonder Populieren maar wel met mooie knotwilgen en bijv. Kaardedistels, Het Zwanenwater met natuurlijke oevers en met stroken begroeiing verzorgd door enthousiaste vrijwilligers (te herkennen aan stoeptegel met gemeente-logo) en de Ringdijk met bloemenweide, die ook zeldzame planten herbergt, zoals de wilde peen egelskop en zwanenbloem.

We hebben aan veel gekneusde blaadjes en bloemetjes geroken, vierkantige stengels, zaaddozen, bloemen en meeldraden betast. Jammer de dropplant kon je alleen ruiken, een dropje zat er niet aan! Het was een gezellige en leerzame middag, fijn dat ik als IVN-er uit Breda een keer met deze goed georganiseerde Biowalking mocht meelopen. Hartelijk dank en van harte aanbevolen!


------------------------------------------------------------------------------

Een biowalk is meer dan alleen een wandeling door de natuur!
Een verhaal door Imari de Haan, 20 juli 2016

Deze wandelingen onder leiding van een IVN natuurgids zijn in principe bedoeld voor mensen die blind of slechtziend zijn en niet zelfstandig erop uit kunnen of durven gaan, maar voor mensen zoals ik die gebruik maken van een blindengeleidehond en dankzij dit geweldige hulpmiddel nog wel zelfstandig kunnen gaan wandelen in de diverse mooie natuurgebieden in ons land is het wat mij betreft zeker waardevol dat er regelmatig biowalks plaatsvinden. Voor mij geldt namelijk dat een biowalk meer is dan alleen een wandeling door de natuur want tijdens de biowalk wordt er in groepsverband gelopen en vind ik het prettig op die manier andere blinden en slechtzienden te kunnen ontmoeten. Maar wat mij vooral erg aanspreekt is dat ik door mee te gaan met een biowalk zoveel leer over de natuur.

Zo kregen wij dus zondag 17 juli tijdens een wandeling, die bij natuurtuin de Veenmol aan het Zwarte Pad werd gestart, uitleg door IVN natuurgids Hans van Dam over het ontstaan van het Heempad en de ontwikkeling van de bloemenweide, maar kregen wij bovendien onderweg veel bloemen en planten aangereikt zodat wij konden voelen en ruiken wat er zoal langs de route groeit en bloeit.
Aangezien ik zelf nog wel een heel veld vol bloemen van dezelfde kleur kan zien (als de tulpen in bloei staan, breng ik graag een bezoekje aan Lisse en omgeving of loop ik mee tijdens de wandeltocht van Bloeiend Zijpe in Callandsoog waarbij je over het boeren erf en vlak langs de bollenvelden mag lopen), maar ik mis veel details dus kan ik een enkele bloem of plant niet van de andere planten onderscheiden dus is het dan heerlijk dat een gids zoals Hans vertelt welke bloemen of planten er staan en anekdotes vertelt over de natuur in Boskoop. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat er om de hoek van station Boskoop een sequoia boom (mammoetboom) met een warme, zachte bast staat. Daar dicht in de buurt staat een dunnere boom met een koude bast en kun je dus heel goed het verschil tussen deze bomen voelen.

Ook liet hij ons de krulhazelaar, de katjeswilg en de papierberk voelen, liet hij ons in de natuurtuin genieten van de heerlijke geuren van de eetbare kruiden (denk hierbij aan de peterselie) en staan er bij het Heempad diverse soorten distels en look, maar ook vind je hier de smalle weegbree die helpt tegen jeuk als je in de brandnetels hebt gestaan. Wat mij betreft was het dus een super leerzame en sportieve middag!

-----------------------------------------------------------------------------

22 juni 2016, Jolande Benschop, deelnemer aan de biowalk

De Oogvereniging afdeling Leiden e.o. samen met IVN gidsen uit Alphen aan den Rijn organiseren een aantal biowalk activiteiten voor blinden en slechtzienden.

Woensdagmiddag 22 juni vond de 4e wandeling plaats. Dit keer bij de Zegerplas in Alphen. Er waren 9 deelnemers. Sommige mensen kwamen alleen en anderen hadden begeleiding nodig bij het wandelen. Dat was geen probleem want er waren buddy's die instructie hadden gekregen hoe je het beste iemand kan begeleiden die blind of slechtziend is.

Nadat wij een kop koffie gedronken hadden bij de Vlinder, maakten wij een wandeling van 4½ km rond de Zegerplas. Mijn man is slechtziend en ik ben blind. Wij vinden het leuk om hier aan mee te doen omdat je wat meer te weten kan komen over de natuur en het is ontspannend om te wandelen in een omgeving waar je veel vogels hoort en het ruisen van de wind door de bomen en waar weinig verkeer is.
Twee gidsen vertelden ons over de natuur. Welke vogels je hoorde. De merel, tjiftjaf, vink en zwartkop hoorde je regelmatig. We hebben bladeren van planten en bloemen bekeken. Bijvoorbeeld duizendblad. Dat blad bestaat uit hele kleine blaadjes aan elkaar. Dat kan je goed voelen. Ik zeg meestal kijken want als je blind bent, kijk je met je handen. Ook de hazelnoot komt uit de knop en je kan goed voelen dat er nog een omhulsel gedeeltelijk omheen zit. Zo hebben wij nog veel meer interessante dingen gehoord, gezien en geroken.

Er waren twee mensen met een geleidehond. De honden hadden ook een uitje. Ze mochten lekker even zwemmen in de Zegerplas. Wij vonden deze natuurwandeling weer een geslaagde middag, gelukkig zonder buien en zeker voor herhaling vatbaar. Ook wethouder du Chatinier vindt buiten zijn in de natuur belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Daarom is hij met deze wandeling meegelopen en heeft hij willen proeven wat visueel beperken missen en wat de gemeente in haar beleid kan doen om ook voor deze mensen iets te betekenen.

-----------------------------------------------------------------------------

TERUG NAAR ALLE VERSLAGEN