Alphen aan den Rijn
Natuur
maandag15jun2020

Egel Tom woont nu op Pampus

Egel Tom woont nu op Pampus

Natuureiland Pampus is een na 4 jaar al een echt juweeltje. Het is er voor kinderen heerlijk om te spelen en voor volwassenen een fijne plek om rust te zoeken. Tussen Scala College en woonwijk laat de natuur zich hier van haar beste kant zien. Ook voor egel Tom die dringend een nieuwe plek nodig heeft.

Natuureiland Pampus
Met een pracht aan wilde bloemen, water met stapstenen en kikkers, spannende paadjes tussen riet en struiken, een steiger voor speelbootjes of om te vissen, is Pampus een ideale plek voor mens, plant en dier. Op een beschermd hoekje heeft dit voorjaar een zwanenpaar jongen grootgebracht en overal leven insecten en ander klein grut tussen struiken en takken. Kortom, ook voor een egel de uitgelezen plek.

Stichting Zorg voor Egels
De vrijwilligers van Stichting Zorg voor Egels uit Alphen aan den RIjn zetten zich in om 'verkommerde' egels bij opvangadressen te laten opkikkeren en aansterken. Regelmatig zijn er natuurplekken nodig om opgeknapte egels de vrijheid terug te geven. Zo is egel Tom vrijdag jl. als 17e egel sinds januari 2020 aan de beurt om weer op eigen pootjes te staan. Een plek is gauw gevonden als Gerda Bonninga, initiatiefneemster van Pampus namens IVN Alphen aan den Rijn, contact opneemt met Judith Tonkes van de Egelopvang. Op Pampus kan deze egel een goede toekomst tegemoet gaan.

Nagellak
Annemarie van der Voort en haar dochters Bo en Puk uit Zoetermeer hebben Tom opgevangen en verzorgd. Voordat Tom op deze mooie plek wordt losgelaten, krijgt hij nog  een herkenningsteken op zijn stekels: een likje nagellak. Z'n neusje beweegt door de vreemde geur, maar zijn oogjes staan guitig. Je kunt zien dat hij er zin in heeft om zijn nieuwe omgeving te ontdekken. Hij krijgt een 'laatste avondmaaltje' mee en moet daarna zelf op zoek gaan naar beestjes voor een voedzaam diner.

Toch nog een wens: Gerda Bonninga en haar mede-IVN'ster Liesbeth Bos zijn zichtbaar blij met de nieuwe aanwinst voor Pampus. Toch hebben zij nog een wens: hoe leuk zou het zijn als Tom een vrouwtje vindt en een gezinnetje sticht op het eiland. Gerda en Liesbeth geven hun wens meteen maar mee aan Nell Oorebeek van de stichting. Er komt vast nog wel eens een vrouwtje voor Tom.